Zakwas z buraków: już czas, żeby przygotować go na święta

15.11.2019
Aktualizacja: 15.11.2019 13:44
Zakwas z buraków na święta

Jeżeli barszcz określić jako istotę żywą, zakwas byłby jego duszą. Nie jest to czasochłonne zajęcie, nie wymaga też dużych nakładów finansowych. Listopad to idealny moment, żeby przygotować go na święta.

Zakwas z buraków - składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 25 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • około 1,5 l wody

Buraki wyszoruj, pokrój w cienkie plastry, najcieńsze jak się da. Czosnek pokrój w grube plastry, nie baw się w obieranie, w ten sposób odda więcej aromatu. Do szklanego lub ceramicznego słoja dodaj wszystkie składniki, zalej gorącą wodą "pod korek".

Ważne: dociśnij składniki z góry składniki, żeby żaden z nich nie wystawał ponad powierzchnię. Zapobiega to rozwojowi pleśni.

Zakwas odstaw w ciemne, chłodne miejsce. Jeśli zastanawiasz się, czemu w przepisie nie ma kromki chleba razowego, uspokajam: dodaję ją tylko wtedy, gdy muszę przyśpieszyć proces fermentacji. Miesiąc przed świętami nie ma takiej potrzeby. Zakwas gotowy jest po 14 dniach, choć dla mnie idealny smak osiąga po 21. Wówczas odcedzam zawartość, a płyn przelewam do słoików lub butelek. Gotowy zakwas przechowuję w lodówce.

Epilog: Ukiszone buraki można zjeść. Świetnie komponują z kozim serem, wędzonym łososiem oraz rukolą. Polecam na grzanki z kozim serem, do sałatki z rukolą czy w formie surówki z dodatkiem słodkiego jabłka.

Więcej przepisów na: kuron.com.pl