Zamknij

Wielkanoc 2021. Wegański majonez last minute [PRZEPIS]

02.04.2021
Aktualizacja: 02.04.2021 16:15
Wegański majonez z wody po cieciorce
fot. Shutterstock

Wegański majonez z aquafaby przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy woda z gotowania cieciorki oraz olej, no i przyprawy. Jest pyszny, bialutki, świetnie nadaje się do jajek i sałatek.

Przygotowanie wegańskiego majonezu zajmie ci dosłownie chwilkę. Wystarczy aquafaba, czyli woda z gotowania cieciorki (lub woda po cieciorce z puszki). Przygotuj też olej o jak najbardziej neutralnym smaku, np. rzepakowy, z pestek winogron, oraz przyprawy: sok z cytryny, musztardę, sól, miód (lub inny słodzik, np. syrop z agawy). Możesz użyć czarnej soli (kala namak) – jeśli tak zrobisz, majonez będzie miał jajeczny aromat – ale ze zwykła solą będzie równie smaczny. Przygotuj też blender.

Jak zrobić wegański majonez?

Majonez z wody po gotowaniu cieciorki jest nawet lepszy niż klasyczny jajeczny. No i przygotowując go w domu, masz wpływ na jego smak – może być np. bardziej lub mniej słony. Przygotowując majonez z aquafaby, nie musisz powoli wlewać oleju tak jak przy robieniu wersji jajecznej – wystarczy cały olej wlać niemal od razu. Sok z cytryny można zastąpić octem, np. jabłkowym.

Wegański majonez z aquafaby – przepis

Składniki:

1/2 szklanki aquafaby

2 łyżeczki soku z cytryny

3/4 łyżeczki musztardy

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki miodu

1 i 1/4 - 2 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie: Wszystkie składniki poza olejem umieść w wysokim naczyniu, w którym będziesz miksować. Miksuj przez 2 minuty na najwyższych obrotach, aż składniki dobrze się spienią. Teraz wlej olej cienkim strumieniem, cały czas trzymając włączony blender w naczyniu, ale nim nie poruszając. Gdy wlejesz już połowę oleju, zacznij energicznie poruszać blenderem w górę i w dół, wlewając jednocześnie olej. Majonez zacznie gęstnieć – wtedy będzie gotowy. Przełóż go do słoika, może stać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.

Smacznego jajka z majonezem!