Zamknij

Wielkanoc 2021. Wegańska, bezjajeczna pasta curry [PRZEPIS]

01.04.2021
Aktualizacja: 01.04.2021 16:20
Wielkanoc dla wegan: bezjajecznna pasta curry
fot. Shutterstock

Chcesz lub musisz ograniczyć spożywanie jajek, ale nie wyobrażasz sobie Wielkanocy bez ich tradycyjnego smaku? Wypróbuj prosty przepis na wegańską, bezjajeczną pastę curry, który zdradza Yannis Harutyun Margaryan, szef kuchni Be Diet Catering.

Bezjajeczna pasta curry to idealne rozwiązanie dla wegan oraz dla osób, które chcą ograniczyć spożywanie jajek podczas Świąt Wielkanocnych. Tofu jest bogatym źródłem wysokowartościowego białka sojowego, wapnia i fosforu. Natomiast połączenie tofu, drożdży i curry idealnie odda smak tradycyjnych jajek.

Bezjajeczna pasta curry – przepis

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 3 łyżki wegańskiego majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

W małej szklance wymieszaj majonez, musztardę, ksylitol, curry, szczyptę pieprzu i soli.

Tofu pokrój na kilka mniejszych kawałków, dodaj majonez wymieszany z dodatkami i wszystko zmiksuj przy pomocy blendera na gładką pastę. Na sam koniec dodaj szczypiorek i delikatnie wymieszaj masę łyżką.

Podaj pastę na ulubionym pieczywie. Doskonale smakuje posypana dodatkowym szczypiorkiem i kawałkami chili. Pastę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni. 

Smacznego!