Zamknij

Domowy sernik bez laktozy - nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy [PRZEPIS]

01.04.2021
Aktualizacja: 01.04.2021 19:54
Sernik bez laktozy - przepis
fot. Shutterstock

Miłośników sernika jest pewnie tyle samo, co zwolenników szarlotki. Osoby z nietolerancją laktozy nie mogą jednak jeść tego pysznego ciasta, które jest też tradycyjnym deserem wielkanocnym. Chyba że przygotujesz sernik bez laktozy.

Sernik bez laktozy to doskonały pomysł na świąteczny deser, jeśli cierpisz na nietolerancję cukru mlecznego lub unikasz go w swojej w diecie. I wcale nie jest trudniejszy do upieczenia niż sernik z tradycyjnymi składnikami. Patent tak naprawdę jest prosty: wystarczy zastąpić zwykłe składniki produktami bez laktozy (w przypadku nietolerancji tego składnika lepiej jest spożywać produkty bez laktozy niż zupełnie wykluczyć ją z diety). W sklepach właściwie bez problemu można dostać wszystkie potrzebne do sernika produkty w wersji bezlaktozowej, np. mleko, ser, masło, jogurt.

Jak upiec sernik bez laktozy?

Sernik bez laktozy piecze się tak samo jak tradycyjny – z tego przepisu bez problemu upieczesz też zwykły sernik, używając zwykłych składników zamiast bezlaktozowych.

Sernik bez laktozy - przepis

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła bez laktozy
  • 150 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jajek 
  • szczypta soli
  • 1 kg zmielonego sera białego bez laktozy
  • 150 ml jogurtu naturalnego bez laktozy
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: Formę do pieczenia (np. okrągłą o średnicy 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy ubijaj za pomocą miksera, aż masa będzie puszysta. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Gdy żółtka połączą się z masą maślaną, stopniowo dodawaj zmielony ser, a następnie jogurt i mąkę ziemniaczaną. Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połącz z masą serową. Ciasto przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piecz ok. 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Źródło przepisu: lawendowy-dom.com.pl