Pomysł na wegetariańskie śniadanie: warzywne muffinki (przepisy)

27.09.2019
Aktualizacja: 27.09.2019 10:25
Warzywne muffiny
fot. Shutterstock

Masz dość kanapek lub płatków z mlekiem na śniadanie? Nawet jajecznica czy omlet już Ci się znudziły? Mamy dla Ciebie coś nowego, ekscytującego i niezwykle prostego. Wypróbuj kilka sprawdzonych przepisów na domowe muffinki z warzywami na słono.

Zrób na śniadanie wegetariańskie muffinki z jajek i warzyw. To łatwe i szybkie śniadanie. Musisz posiadać piekarnik foremkę na babeczki i kilka produktów spożywczych, by przygotować ciekawe i pożywne śniadanie do jedzenia na ciepło lub na zimno. Wypróbuj 4 sprawdzonych przepisów na warzywne muffinki.

Składników potrzebne do przygotowania warzywnych muffinów

Do wegetariańskich muffinek możesz dodać w zasadzie dowolne warzywa. Możesz też skorzystać z 4 propozycji smaków. Mięsozercy mogą oczywiście dodać do babeczek odrobinę miesa, na przykład pokroją kiełbasę salami, szynkę proscciutto, grillowanego kurczaka.

Przepis na muffiny ze szpinakiem

Składniki na 12 porcji:

  • 10 jajek,
  • 130 g papryki (dowolnego koloru),
  • 300 g szpinaku,
  • pół cebuli,
  • 60 ml mleka (roślinne lub zwykłe),
  • 1 łyżka oregano,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.

Przepis na muffiny z cukinią

Składniki na 8 porcji:

  • 250 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 1 duża starta marchewka,
  • 1 duża starta cukinia,
  • 50 g posiekanego szczypiorku,
  • 50 g startego sera mozzarella,
  • 120 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 60 g roztopionego masła,
  • szczypta papryki.

Muffinki, do których dodajesz proszek do pieczenia, piecz w 210°C i wypełnij nimi foremki tylko do połowy.

Przepis na muffiny z jarmużem

Składniki na 8 porcji:

  • 6 jajek,
  • 120 ml mleka,
  • 100 g posiekanego jarmużu,
  • 25 g posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić śniadaniowe muffinki? Sposób przygotowania

Rozbij jajka do dużej miski i dolej do nich mleka, ewentualnie dosyp mąkę.

Pokrój wszystkie warzywa, a następnie lekko je podduś na małym ogniu. Kiedy będą al dente (lekko twarde), dorzuć je do miski, w której znajdują się jajka. Dopraw i wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Natłuść foremki na muffiny np. olejem kokosowym, oliwą z oliwek lub wyłóż je papilotkami.

Wypełnij foremki masą po same brzegi, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.