Pomysł na wegańskie śniadanie. „Jajecznica” z tofu [PRZEPIS]

Aleksandra Supryn
11.09.2015 09:00
Pomysł na wegańskie śniadanie. „Jajecznica” z tofu [PRZEPIS]
fot. Pomysł na wegańskie śniadanie. „Jajecznica” z tofu [PRZEPIS]

Tofu to ser zrobiony ze zsiadłego mleka sojowego. Nie zawiera glutenu i jest niskokaloryczny. Co więcej, to świetne źródło białka dla osób niejedzących mięsa lub ograniczających jego spożycie. Takie wegańskie śniadanie z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Inne ważne składniki tego specjału to m.in. wapń, żelazo, magnez oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3. Naukowcy dowiedli, że jedzenie tofu zmniejsza m.in. ryzyko otyłości, chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy oraz poprawia stan cery i włosów. Jeśli chcecie zdrowo rozpocząć dzień, proponujemy „jajecznicę” z tofu.

Ilość składników wystarczy na 4 porcje.

Przepis na „jajecznicę” z tofu: składniki

- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,

- 1 cebula (pokrojona w kostkę),

- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),

- 200 g pokrojonych warzyw (np. cukinia, papryka, pomidor – wg preferencji),

- 0,5 kg twardego tofu,

- 2 łyżki pasty sezamowej,

- 1 łyżka sosu sojowego,

- 1 łyżka musztardy Dijon,

- 0,5 łyżeczki kurkumy,

- 90 g młodego szpinaku,

- 5 g pietruszki (posiekanej).

Jak przygotować wegańskie śniadanie z tofu?

Rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę z oliwek, następnie wrzuć cebulę na 5-6 minut i pozwól jej się zeszklić. Dodaj czosnek i smaż przez ok. 2 minuty, potem dodaj ulubione warzywa i poczekaj aż staną się miękkie. Potem przygotuj tofu: pokrusz je na mniejsze kawałki. Następnie zmieszaj ze sobą pastę sezamową, sos sojowy, musztardę oraz kurkumę. Dodaj na patelnię tofu i wymieszaj je z innymi składnikami – pozostaw na ogniu przez ok. 4 minuty (aż tofu stanie się ciepłe). Na koniec dodaj szpinak i smaż do momentu aż lekko się poddusi.

Rozłóż danie na talerze i każdą porcję posyp szczyptą pietruszki. Twoje wegańskie śniadanie jest już gotowe.

Smacznego!