Wegańskie pyszności. Klopsiki z cieciorki z purée marchewkowym

Aleksandra Supryn
31.12.2015 10:30
Wegańskie pyszności. Klopsiki z cieciorki z purée marchewkowym
fot. Wegański przepis od Wojciecha Linka na wegańskie klopsiki z cieciorki

Chcecie zaskoczyć swoich gości jakimś wymyślnym sylwestrwoym daniem? Spróbujcie zrobić wegańskie klopsiki z cieciorki z purée marchewkowym, warzywami i sosem pieczarkowym od Wojtka Linka.

Wegańskie potrawy mogą być naprawdę proste w przygotowaniu i wykonaniu. Zobacz, czego potrzebujesz.

Jak zrobić wegańskie danie?

Klopsiki są smażone w głębokim oleju, ponieważ wegańska dieta wymaga wyeliminowania z nich jajek, a bez nich potrwa się nie zetnie. Nie ma jednak obaw - klopsiki zetną się błyskawicznie. Co więcej, cieciorka nie chłonie oleju, więc porcja dania będzie miała około 260 kcal.

Jeśli jednak za wszelką cenę chcesz unikać smażenia w oleju, klopsiki możesz również upiec. Bez oleju będą się co prawda rozpadać, ale ograniczysz w ten sposób ilość kalorii.

 

Składniki na klopsiki z cieciorki:
- 250 g cieciorki z puszki,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki natki pietruszki,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- sól, pieprz,
- 9 łyżek mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 litr oleju do smażenia.

 
Odcedź cieciorkę i przepłucz ją zimną wodą. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Następnie wymieszaj ze sobą cieciorkę, cebulę, czosnek i natkę pietruszki i zblenduj je na gładką masę. Dodaj podane w przepisie przyprawy i dobrze wymieszaj.
Przełóż pastę do miski i zacznij dodawać mąkę, dokładnie mieszaj widelcem. Na koniec dodaj proszek do pieczenia.
Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki.
Uformuj z ciasta małe kulki.
W garnku rozgrzej olej. Poczekaj aż będzie bardzo dobrze rozgrzany - klopsiki usmażą się szybciej i krócej będę przebywać w oleju. Wrzuć kuleczki do garnka i wyjmij, gdy się zarumienią.
Odsącz nadmiar oleju ręcznikami papierowymi.

 

Składniki na purée marchewkowe:
- 7 średnich marchewek,
- świeżo wyciśnięty sok z około połowy pomarańczy,
- sól.
Ugotuj marchew w osolonej wodzie. Gdy będzie już miękka, przełóż ją do blendera , dodaj sok z pomarańczy i zblenduj na gładką masę. Dopraw solą.

 

Składniki na sos pieczarkowy:
- 200 g pieczarek,
- 1 cebula,
- ok. 7 łyżek bulionu warzywnego,
- 1 łyżka mąki (do zagęszczenia sosu możemy użyć dowolną mąkę np. pszenną/ryżową lub kukurydzianą),
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Pokrój pieczarki, a cebulę drobno posiekaj. Następnie podsmaż je na oleju, dodaj sól i pieprz i chwilę podduś.
Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.
W oddzielnym naczyniu rozprowadź mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody. Powstałą zawiesinę dodaj do gorącego sosu, delikatnie wymieszaj składniki i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Jak serwować wegańskie klopsiki?

Na talerz wyłóż purée marchewkowe. Wzór taki jak na zdjęciu można wykonać za pomocą packi cukierniczej.
Następnie na purée wyłóż pozostałe składniki dania: klopsiki z cieciorki, dowolne gotowane warzywa posypane siekanymi orzechami arachidowymi (można również użyć sezamu lub ziaren słonecznika), na koniec polej wszystko sosem pieczarkowym.

 

Smacznego!

___

Wojciech Linek – kucharz ze Zgorzelca – miasta położonego na trójstyku granic Polski, Niemiec i Czech. Poszukiwacz smaków i ciekawych przepisów, miłośnik kuchni dolnośląskiej, smakosz z powołania.

 

ZdrowoBardzo / AS