Wegańsko i niedrogo. Zrób buraczany rumsztyk z purée i rukolą!

Aleksandra Supryn
28.12.2015 09:54
Wegańsko i niedrogo. Zrób buraczany rumsztyk z purée i rukolą!

Bycie weganinem to nie lada wyzwanie. Produkty w specjalnych sklepach są bardzo drogie, a w restauracjach dań wegańskich jak na lekarstwo. A coś jeść trzeba… Całe szczęście coraz częściej kucharze opracowują nowe wegeprzepisy na każdą kieszeń.

Spróbuj na przykład autorskiego przepisu Wojciecha Linka na wegański rumsztyk z buraka z purée ziemniaczanym i rukolą.

Jak zrobić wegański rumsztyk z warzyw?

Wykonanie wegerumsztyku z buraka jest bardzo proste, a w dodatku niedrogie! Zobacz, jak go zrobić.

Składniki na rumsztyk z buraka:

- 1 burak (średniej wielkości),

- kasza kuskus (ugotowana z ok. ½ szklanki suchej kaszy),

- ½ szklanki uprażonych ziaren sezamu,

- 1 cebula,

- olej do smażenia,

- 3 łyżki mąki,

- pęczek natki pietruszki,

- ¼ łyżeczki chilli,

- 3 łyżki sosu sojowego,

- 4 ząbki czosnku,

- sól.

Natkę pietruszki i czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę, a buraki zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Kaszę kuskus dokładnie wymieszaj ze startymi burakami i pozostałymi składnikami. Całość dopraw do smaku sosem sojowym, chilli w proszku i solą.

Na koniec dodaj mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj.

Z masy uformuj kotleciki,  następnie usmaż z obu stron na patelni posmarowanej odrobiną oleju.

 

Składniki na purée ziemniaczane:

- ok. 600 g ziemniaków,

- 200 ml mleka kokosowego,

- sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej do smaku,

- natka pietruszki (drobno posiekana).

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź je z wody i zalej mlekiem kokosowym, następnie, najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera, zmiażdż je do momentu aż powstanie gładka jednolita masa.

Na koniec dopraw solą, pieprzem i odrobiną natki pietruszki.

Jak serwować wegański rumsztyk?

Na rumsztyk z buraka wyłóż purée ziemniaczane wg uznania, całość udekoruj rukolą. Możesz ją również lekko skropić oliwą.

 

Smacznego!

___

Wojciech Linek – kucharz ze Zgorzelca – miasta położonego na trójstyku granic Polski, Niemiec i Czech. Poszukiwacz smaków i ciekawych przepisów, miłośnik kuchni dolnośląskiej, smakosz z powołania.

 

ZdrowoBardzo / AS