Walentynkowe śniadanie. Kakaowe gofry – dietetycznie i zdrowo

11.02.2016
Aktualizacja: 14.02.2020 12:06
Przepis na walentynkowe śniadanie
fot. Shutterstock

Co planujecie na walentynkowe śniadanie? Może coś specjalnego? Na przykład kakaowe gofry w kształcie serduszek z owocami? To świetny sposób na rozpoczęcie dnia zakochanych. Sprawdźcie nasz prosty przepis.  

Gofry zrobione według tego przepisu będą zarówno pyszne, jak i zdrowe oraz małokaloryczne. Są zrobione ze zdrowszego wariantu mąki, z mąki pełnoziarnistej oraz zawierają jedynie cukier palmowy, który ma bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu rozkłada się wolniej i nie powoduje nagłych skoków i spadków cukru we krwi.

Znajdziesz w nich także kakao, które jest z kolei bogate we flawonoidy, mające bardzo silne działanie przeciwutleniające. Chronią zatem komórki przed starzeniem się, degeneracją oraz zniszczeniami. Co z tego wynika? Kakao zmniejsza ryzyko raka, sprawia, że wyglądamy młodziej oraz poprawia pracę mózgu – koncentracja i pamięć są lepsze.

Dietetyczne gofry kakaowe

Z podanej ilości składników zrobisz 4 gofry.

Składniki:

  • 60 g mąki pełnoziarnistej,
  • 60 g mąki migdałowej,
  • 60 g mąki gryczanej,
  • 60 g niesłodzonego kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżeczki soli morskiej,
  • 60 g cukru palmowego,
  • 2 jajka,
  • 230 ml mleka kokosowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego.

Sposób przygotowania gofrów:

  1. W misce wymieszaj ze sobą mąkę pełnoziarnistą, migdałową, gryczaną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Następnie dodaj cukier palmowy i ponownie wymieszaj.
  2. W oddzielnej misce zmieszaj mokre produkty – żółtka jajek, mleko kokosowe i olej kokosowy. Wymieszaj aż otrzymasz jednolitą masę.
  3. Połącz składniki z obu misek – dodaj mokre do suchych. Lekko wymieszaj, ale nie dopuść do tego, aby były jednolitą masą.
  4. W kolejnej misce ubij białka jajek na pianę. Gdy będzie już sztywna, dodaj ją do reszty składników. Delikatnie wymieszaj, tak aby składniki tylko lekko się połączyły.
  5. Odstaw masę na ok. 5 minut i w międzyczasie rozgrzej gofrownicę.
  6. Jeśli chcesz, żeby Twoje gofry miały kształt serduszek, kup specjalne nakładki. Jeśli nie chcesz nic kupować, po prostu przerób zwykłe gofry na gofry-serduszka za pomocą noża. 
  7. Posmaruj blaszki olejem i wlej do niej masę – zacznij od środka, dzięki temu ładnie rozleje się po całej formie.
  8. Piecz zgodnie z instrukcją dołączoną do Twojej gofrownicy.

Gofry podawaj ze swoimi ulubionymi owocami. Możesz posypać je również odrobiną cukru pudru, kawałkami ciemnej albo delikatesowej czekolady lub polać jogurtem waniliowym.