Słodycze bez wyrzutów sumienia ‒ tarta z owocami [PRZEPIS]

Aleksandra Supryn
16.11.2015 18:14
Słodycze bez wyrzutów sumienia ‒ tarta z owocami [PRZEPIS]
fot. Tarta z owocami - prosty i pyszny deser. Sprawdź, jak ją zrobić

Tarta z owocami to przepyszny pomysł na deser. Jest lekka i orzeźwiająca, a wykonanie jej jest banalnie proste. Co więcej, nasza tarta, dzięki zamianie kilku składników, jest znacznie mniej kaloryczna niż tradycyjna wersja. To idealny deser dla osób dbających o linię. Możesz jeść je bez poczucia winy!

Jedna tarta to około 10 porcji, a każda z nich zawiera 250 kalorii oraz 20 g węglowodanów, 20 g tłuszczu, 3 g białka, 15 mg sodu.

Tarta z owocami ‒ jak zrobić?

Składniki:

- 130 g mąki pełnoziarnistej,

- 40 g mąki migdałowej,

- 30 g brązowego cukru,

- 120 g masła,

- 1 żółtko jajka,

- 230 g śmietany kremówki,

- 220 kremowego serka,

- aromat wanilinowy,

- 1 kiwi (obrane ze skórki i pokrojone na plasterki),

- 200 g truskawek (pokrojonych na plasterki).

***

Wsyp do miksera mąkę pełnoziarnistą, migdałową oraz cukier i wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj masło i kontynuuj mieszanie. Na koniec wrzuć jeszcze żółtko jajka ‒ mieszaj aż uzyskasz jednolitą, kremową masę. Przykryj miskę folią i odstaw na 15 minut do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je, a następnie przenieś do formy na tartę (22 cm). Dociśnij je do dna i ścianek foremki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw, aby zupełnie wystygło.

Teraz kolej na ubicie śmietany kremówki. Zrób to przy pomocy miksera o średniej mocy i miksuj aż będzie sztywna. Do oddzielnej miski przełóż serek śmietankowy i dodaj do niego ekstrakt wanilinowy ‒ wymieszaj. Następnie delikatnie dodawaj po łyżce ubitej śmietanki do sera i dokładnie mieszaj aż masa stanie się jednolita.

Na sam koniec przełóż śmietanowo-serową masę do spodu ciasta i ułóż na nim owoce.

 

Smacznego!

___

ZdrowoBardzo / AS