Zamknij

Szampan z kwiatów: toast wznosi Piotr Ciemny. PRZEPIS

29.04.2021
Aktualizacja: 29.04.2021 11:50
Szampan z kwiatów
fot. Shutterstock

Szampan z kwiatów to letnia propozycja dla tych, którzy kochają bąbelki. Potrzebne są zaledwie trzy składniki. Przepis zdradza Piotr Ciemny.

 - Szampan z kwiatów wydaje się kosmicznym przepisem, ale tak naprawdę jest bardzo prosty - zapewniał kucharz Piotr Ciemny w audycji Beaty Tadli "To właśnie weekend w Radiu ZET". Do jego przygotowania wystarczą zaledwie trzy składniki.

Szampan z kwiatów - produkty:

  • jadalne kwiaty (np. chaber bławatek, fiołek wonny, suszony nagietek)
  • woda
  • dobrej jakości miód

Szampan z kwiatów - przepis:

  1. Jadalne kwiaty zalewamy wodą z miodem i odstawiamy na cztery dni.
  2. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki - przelewamy napój do butelek.
  3. Czekamy kolejne cztery dni.
  4. Gdy znów pojawią się bąbelki - "szampan" jest gotowy.

- Jeśli użyjemy samego cukru czy miodu, to możemy częstować całą rodzinę - mówił Piotr Ciemny w audycji "To właśnie weekend w Radiu ZET", zapewniając, że w takiej wersji jest to napój bezalkoholowy.

Posłuchaj podcastu