Zamknij
Syrop z kwiatów czarnego bzu na grypę - przepis
fot. Shutterstock

Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu łatwo przygotujesz w domu. Wystarczą świeżo zebrane kwiaty bzu czarnego, cytryna i woda. Będzie świetnym lekarstwem na sezon przeziębień, a latem doskonałym dodatkiem do orzeźwiającej lemoniady i drinków.

Właściwości zdrowotne mają zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu. Kwiaty zbiera się na wiosnę, w maju i czerwcu, natomiast owoce - w sierpniu i wrześniu, gdy są już całkowicie dojrzałe. Do przygotowania syropu z kwiatów czarnego bzu nie potrzebujesz wielu składników - wystarczy zebrać ok. 20 baldachów kwiatów czarnego bzu, przygotować cytryny oraz cukier. Potrzebna będzie także woda. Gotowy syrop należy przelać do wyparzonych butelek - będzie świetnym dodatkiem do letnich napojów, także alkoholowych, a jesienią sprawdzi się jako lekarstwo wspomagające przy leczeniu grypy i przeziębienia.

Kwiaty bzu czarnego po zerwaniu dobrze jest odłożyć na parę godzin w ciemne, suche i przewiewne miejsce, żeby pozbyć się z nich owadów. Można je też przepłukać wodą - choć wtedy tracimy cenny pyłek.

Diety
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przygotowania Czas przyg.

    75 min

  • Dla ilu osób

    dla 20 osób

Składniki

Składnik
20 baldachów kwiatów czarnego bzu
1 l wody
2 cytryny
1 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Oczyszczone z owadów kwiaty bzu czarnego oddziel od łodyżek za pomocą widelca.
  2. Przełóż do naczynia i zalej wrzącą wodą, aby przykryła ona kwiaty, a następnie odstaw na 12 godzin.
  3. Następnego dnia przygotuj syrop z wody, cukru i soku wyciśniętego z cytryn - składniki zagotuj, by cukier się rozpuścił.
  4. Odcedź kwiatu bzu zalane wrzątkiem poprzedniego dnia i zalej je wcześniej przygotowanym syropem z cukru i cytryn.
  5. Całość ponownie odstaw na 48 godzin.
  6. Po tym czasie syrop przefiltruj i rozlej do przygotowanych wyparzonych butelek.
  7. Aby syrop dłużej się przechował, butelki warto zapasteryzować.

Źródło przepisu: Dietetycy.org.pl

Ocena przepisu:
Wydrukuj

Czarny bez jest dobrze znany w medycynie naturalnej - od wieków stosowano go jako środek przeczyszczający, moczopędny, ściągający, napotny, a także zapobiegający ukąszeniom żmij, oparzeniom oraz wrzodom. W starożytnym Rzymie czarny bez używany był natomiast do farbowania włosów. Dziś ekstrakt z czarnego bzu wykorzystywany jest jako środek przeciwwirusowy, przeciwbakteryjny i przeciwzapalny. Ma też właściwości przeciwutleniające oraz wspierające odporność.

Jak wykorzystywać czarny bez?

Z owoców najczęściej przygotowuje się sok z czarnego bzu, natomiast z kwiatów syrop. Z owoców można też zrobić dżem. Sok z owoców warto pić w przypadku grypy lub innych infekcji wirusowych, np. jako dodatek do herbaty. Syrop z kwiatów czarnego bzu jest natomiast świetnym składnikiem lemoniady i można go dodawać do drinków. Z suszonych owoców i kwiatów czarnego bzu można też przygotowywać napary. W aptekach są dostępne gotowe syropy, soki i preparaty zawierające ekstrakty z czarnego bzu.