Koktajl na kaca. Naukowcy podali przepis

28.11.2019
Aktualizacja: 28.11.2019 15:37
Naukowcy odkryli sposób na kaca

Naukowcy z Bombaju twierdzą, że udało im się opracować eliksir, który przyspiesza metabolizm alkoholu. W dodatku składniki są tanie i ogólnodostępne. Sprawdź przepis.

Sposób na kaca to jedna z największych zagadek medycznych XXI wieku. Naukowcy z Bombaju twierdzą, że udało im się odkryć sekretną recepturę, zwiększającą aktywność dwóch enzymów rozkładających alkohol.

Czym jest kac?

Jak wyjaśniają naukowcy, alkohol (etanol) po spożyciu zamienia się w aldehyd octowy. To właśnie nagromadzenie aldehydu octowego powoduje kaca i sprawia, że ciało nie może dojść do siebie.

Naturalnie występujące w organizmie enzymy - dehydrogenazy alkoholowej (ADH) i dehydrogenazy aldehydowej (ALDH) - mają zdolność usuwania aldehydu octowego, ale nie zawsze działają dostatecznie szybko.

Zespół naukowców z Institute of Chemical Technology w Bombaju postanowił przetestować różne produkty spożywcze pod kątem wpływu na tempo leczenia kaca. Wnioski są zaskakujące!

Sposób na kaca

Na short liście produktów wspomagających pracę enzymów rozkładających alkohol znalazły się gruszka, limonka, woda kokosowa, ser, pomidor oraz ogórek. Ponieważ zmieszanie tych produktów w jednym koktajlu było mało realne, przy założeniu, że powinien on mieć także określone walory smakowe, naukowcy użyli testerów smaku, żeby stworzyć antidotum.

Okazało się, że koktajl z gruszki, limonki i wody kokosowej zwiększył aktywność enzymów ADH i ALDH odpowiednio o 23 procent i 70 procent, co przyspieszyło proces leczenia kaca.

Przepis na koktajl na kaca:

  • 65 proc. soku gruszkowego,
  • 25 proc. soku z limonki,
  • 10 proc. wody kokosowej.

Naukowcy podkreślają, że w celu uzyskania najlepszych efektów, napój należy podawać z dodatkiem sera, pomidora i ogórka.

Badanie wykazało również, że kawa była najgorszym pomysłem na kaca i przyczyniała się do wydłużenia czasu powrotu do zdrowia, podczas gdy zielona i czarna herbata nieco pomagały.

Wyniki opublikowano w Current Research and Food Science.

Źródło: dailymail.co.uk