Sezon na śliwki: domowa konfitura ze śliwek, także w wersji bez cukru [Przepis]

13.08.2019
Aktualizacja: 15.11.2019 13:34
Konfitura ze śliwek
fot. Shutterstock

Śliwka węgierka i czekolada to dla Ciebie małżeństwo idealne? Sprawdź, jak przygotować śliwkową konfiturę z czekoladą i kardamonem. 

Śliwkowa konfitura z czekoladą i kardamonem według Jakuba Kuronia: 

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 kawałki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startego kardamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli

Ze śliwek usuwamy pestki. Mniejsze kroimy na ćwiartki, większe — na sześć części. Przekładamy do garnka, najlepiej o grubym dnie.

Gotujemy na małym ogniu 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając, aż odparuje nadmiar wody.

Dodajemy resztę składników, gotujemy kolejną godzinę, nie zapominając o mieszaniu.

Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików. Stawiamy zakrętką do dołu do wystudzenia.

Dobre wieści dla miłośników zdrowego żywieniacukier w przepisie można zastąpić zdrowszymi zamiennikami.

W zależności od preferencji smakowych polecam ok. 200 g miodu lub syropu klonowego albo ok. 150 g syropu z agawy.

Źródło: kuron.com.pl