Zamknij

Sałatka z jabłek i kapusty oczyszczająca organizm [PRZEPIS]

26.03.2021 20:14
Sałatka z jabłek i kapusty
fot. Shutterstock

Jabłka są dostępne przez cały rok. To stosunkowo tanie, ale i bardzo zdrowe owoce. Dodaj do nich kapustę, ocet, orzechy, a uzyskasz pyszną, detoksykującą i niskokaloryczną sałatkę. Pamiętaj: serwuj schłodzoną. 

Do oczyszczającej sałatki najlepiej wybierać te jabłka, które nie są jeszcze bardzo dojrzałe i czerwone ‒ zawierają wtedy więcej witaminy C. Ważne jest też to, aby owoc był kwaśny. Im kwaśniejszy, tym więcej zasadowych soli mineralnych, które odkwaszają organizm. Jabłka są również świetnym źródłem potasu oraz żelaza.

Sałatkę możesz jeść jako osobne danie lub jako dodatek do innych potraw. Pamiętaj, by nie spożywać jej na noc.

Detoksykująca sałatka jabłkowa ‒ jak ją zrobić?

Składniki na sałatkę:

  • połowa główki kapusty rzymskiej,
  • połowa główki czerwonej kapusty,
  • 1 zielone jabłko,
  • ćwiartka czerwonej cebuli,
  • 60 g orzechów włoskich,
  • 70 g rodzynek.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżeczki syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka koperku,
  • 2 szczypty soli morskiej,
  • szczypta pieprzu cayenne.

Przygotowanie: Poszatkuj kapustę i pokrój jabłka oraz cebulę w cienkie paseczki. Wrzuć wszystko do dużej miski. Dodaj orzechy oraz rodzynki i dokładnie wymieszaj.

W oddzielnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na dressing. Polej sałatkę sosem i ponownie wymieszaj. Teraz sałatka jest gotowa do podania.