5 przepisów na napoje rozgrzewające

04.12.2019
Aktualizacja: 04.12.2019 16:55
Napoje rozgrzewające
fot. Shutterstock

Temperatura na dworze spada, a wraz z nią spada odporność. Wyziębiony organizm zwiększa ryzyko złapania przeziębienia lub grypy. Dlatego po dniu spędzonym na mrozie warto wskoczyć pod ciepły koc i rozgrzać się kubkiem czekolady z chilli lub napojem z kurkumą i imbirem.  

Co na rozgrzanie? Herbata z dodatkiem soku malinowego lub plasterka cytryny. To oczywiście zestaw podstawowy, ale nie jedyny. Zobacz propozycje przepisów na napoje rozgrzewające z czekoladą, imbirem, kardamonem.

1. Napój nieogrzewający: czekolada i chilli

Czekolada z dodatkiem ostrego chilli to doskonały sposób na rozgrzanie. Jest to także pyszny deser, który można sączyć po kolacji.

Sposób przygotowania: do garnka wlej 300 ml mleka i postaw na małym ogniu. Kiedy już się podgrzeje, dodaj 2 łyżki cukru oraz szczyptę chilli i cynamonu. Cały czas mieszaj, aby składniki się rozpuściły, a mleko się nie przypaliło. Następnie dodaj 50 g gorzkiej czekolady, połam ją na mniejsze kawałki i cały czas mieszaj. Poczekaj aż wszystko się zagotuje, a następnie pozostaw jeszcze chwilę na małym ogniu.

2. Napój rozgrzewający: imbir i cytryna z dodatkiem miodu

Aby poczuć się dobrze po dniu spędzonym na mrozie, zrób sobie napój z rozgrzewających produktów: imbiru, cytryny i miodu. 

Sposób przygotowania: kawałek imbiru (ok. 4 cm) obierz i zetrzyj na tarce. Przekrój cytrynę na pół i jedną część pokrój na plasterki, a z drugiej wyciśnij sok. Imbir i plastry cytryny zalej litrem wrzącej wody. Odstaw na chwilę, aby przestygło i dolej sok z cytryny, a potem dodaj 5 łyżek miodu.

3. Napój rozgrzewający: kurkuma w roli głównej

Ten napój rozgrzeje i wzmocni odporność. 

Sposób przygotowania: wsyp do kubka po 1 łyżeczce (5 g) kurkumy i startego imbiru oraz wyciśnij sok z połowy cytryny. Zalej wszystko ciepłą wodą, a na koniec dodaj jeszcze łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszaj.

4. Napój rozgrzewający: indyjska czaj masala

Spróbuj ostrej, rozgrzewającej indyjskiej herbaty. 

Sposób przygotowania: do torebki strunowej lub innego woreczka włóż 8 ziaren kardamonu, 8 goździków oraz 4 ziarna czarnego pieprzu, a następnie rozgnieć je za pomocą tłuczka lub innego ciężkiego przedmiotu. Produkty te możesz zastąpić również już zmielonymi przyprawami.

Następnie wsyp przyprawy do rondelka, dorzuć 2 laski cynamonu i imbir (ok. 2,5 cm), a na koniec zalej wszystko 500 ml mleka i 500 ml wody. Zagotuj.

Gdy napój się zagotuje, zdejmij go z ognia i wsyp 3-4 łyżeczki czarnej herbaty. Odstaw na 5-10 minut, a następnie odcedź i przelej do kubków. Dosłódź napój cukrem.

5. Napój rozgrzewający: korzenne wino z żurawiną

Pełnoletni mogą skusić się na aromatyczne grzane wino z dodatkiem żurawiny. 

Sposób przygotowania: do dużego garnka wlej 400 ml soku żurawinowego i dodaj 100 g cukru, 2 laski cynamonu oraz 2 gwiazdki anyżu. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Dodaj 750 ml czerwonego wytrawnego wina oraz 60 g świeżej żurawiny. Gotuj jeszcze przez chwilę, a potem rozlej do kubeczków.