Szybki deser? Bananowo-czekoladowe ciasteczka owsiane [PRZEPIS]

Aleksandra Supryn
10.09.2015 13:57
Szybki deser? Bananowo-czekoladowe ciasteczka owsiane [PRZEPIS]
fot. Szybki deser? Bananowo-czekoladowe ciasteczka owsiane [PRZEPIS]

Jeśli szukasz przepisu na szybki i pyszny deser, to mamy coś dla Ciebie. Przygotuj bananowo-czekoladowe ciasteczka owsiane, które są bardzo zdrowe: płatki owsiane to świetne źródło błonnika i pełnego ziarna, a mleko sojowe i olej rzepakowy to zdrowsza alternatywa dla zwykłych mleka i masła. 

Czas przygotowania: 10 minut, czas pieczenia: 25 minut.

Podana ilość składników wystarczy na 16 ciasteczek.

Przepis na ciasteczka owsiane z bananami i orzechami

- 130 g mąki owsianej,

- 20 g płatków owsianych,

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,

- 1/2 łyżeczki soli,

- 110 g brązowego cukru,

- 80 ml oleju rzepakowego,

- 80 ml mleka sojowego,

- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego,

- pół dojrzałego banana (pokrojonego na małe kawałki),

- 30 g twoich ulubionych orzechów,

- 50 g czekolady.

Jak przygotować ciasteczka owsiane?

Rozgrzej piekarnik do 180⁰C i połącz w oddzielnych miskach wszystkie suche produkty (mąkę owsianą, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier brązowy) oraz produkty mokre (olej rzepakowy, mleko sojowe, olejek waniliowy). A kiedy będą już wymieszane, dodaj produkty mokre do suchych. Kiedy już je wymieszasz, dodaj banana, orzechy i czekoladę. Na koniec wyłóż mieszankę na blachę pokrytą papierem do pieczenia za pomocą łyżki do lodów.

Piecz ciasteczka przez około 25 minut, a następnie je ostudź.

 

Smacznego!