Zupa krem: marchewkowa, brokułowa, kalafiorowa. Przepisy na zupy

13.12.2019 16:52
Zupa krem brokułowa
fot. Shutterstock

Szukasz sposobu na rozgrzanie się w chłodne dni? Najlepszy pomysł to zdrowa, gęsta, gorąca zupa. Wypróbuj kilku przepisów na zupy typu krem, które pysznie smakują, sycą i doskonale rozgrzewają ciało. 

Zupy typu krem są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mają też jedną ważną zaletę - doskonale rozgrzewają wyziębiony organizm. Gdy potrzebuje on czegoś, co pozwoli mu popracować nad odpornością, warto przygotować rozgrzewający warzywny krem. Warzywne zupy zawierają dużo witamin, makro i mikroelementów oraz minerałów, przez co wzmacniają organizm w walce z drobnoustrojami. 

Magiczny składnik rozgrzewających zup

Aby zupa krem spełniała swoje zadanie, należy pamiętać o tym, by dodać do niej magiczny, rozgrzewający składnik. Do zupy krem można dodać imbir, czosnek, goździki, cynamon, kminek, majeranek, pieprz czarny lub ziołowy, a także kurkumę. Te przyprawy pięknie pachną, dobrze smakują, ale przede wszystkim rozgrzewają.

Przepis na zupę krem z marchwi

Składniki:

  • 4 marchewki;
  • 1 biała część pora;
  • 300 ml bulionu warzywnego;
  • 1 korzeń pietruszki;
  • 2 łyżki masła,
  • 1 mały seler;
  • pieprz, sól, słodka papryka;
  • jogurt naturalny.

Sposób przygotowania: umyj wszystkie warzywa, obierz je i ponownie opłucz pod bieżącą wodą. W dużym garnku rozpuść masło i duś na nim przez 15 minut pokrojone w talarki warzywa. Poczekaj aż będą miękkie. Zalej całość bulionem i gotuj tak przez 20 min pod przykryciem. 

Zupę odstaw do ostygnięcia, a później zmiksuj na gładki krem. Przełożoną do miseczki porcję udekoruj kleksem z jogurtu naturalnego i natką pietruszki.

Przepis na zupę krem z brokułów

Brokuły doskonale sprawdzą się w przypadku zup. Tego typu danie to może być zupa brokułowa klasyczna lub zupa brokułowa krem. I to właśnie na ten ostatni podpowiadamy wam przepis.

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego;
  • 2 średnie ziemniaki;
  • pęczek szczypiorku;
  • 500 g brokułów;
  • 5 łyżek śmietany 36 proc.;
  • tarty ementaler;
  • płatki migdałowe;
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: na początku umyj wszystkie warzywa. Brokuły podziel na małe różyczki oraz obierz z odstających listków. Odetnij łodygi i pokrój je w plasterki. Ziemniaki pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj.

Zagotuj bulion i wrzuć do niego ziemniaki. Po 10 minutach dodaj różyczki i gotuj przez kolejne 10-15 minut. Zupę odstaw do ostygnięcia, a później zmiksuj w garnku. Ponownie zagotuj całość, pamiętają o dodaniu śmietany. Dopraw solą, pieprzem i serem. Kiedy przełożysz jedną porcję na talerz, posyp ją szczypiorkiem. 

Zupa krem z kalafiora – jak zrobić?

Składniki:

  • 1 kalafior;
  • 1 biała część pora;
  • 2 szklanki mleka (może być roślinne, ale nie słodzone);
  • mały seler;
  • 3 szklanki bulionu warzywnego;
  • 1 korzeń pietruszki;
  • gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz ziołowy;
  • 1 łyżki masła;
  • 2 łyżki oleju;
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania: wszystkie warzywa umyj i obierz, a później ponownie opłucz je pod bieżącą wodą. Pokrój je w talarki lub kostkę. Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Następnie weź głęboki garnek, rozgrzej masło oraz olej i duś na tym por, seler, pietruszkę. Całość posyp imbirem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Duś przez 5 min.

Wlej mleko i bulion, a później doprowadź całość do wrzenia. Po chwili wrzuć kalafior. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie odstaw zupę na bok i pozwól jej wystygnąć. Całość zmiksuj. Krem ponownie zagotuj i dopraw jeszcze solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Porcję w miseczce udekoruj szczypiorkiem.