Zdrowe, dietetyczne cytrynowe muffiny z borówkami [PRZEPIS]

Aleksandra Supryn
10.12.2015 15:40
Zdrowe, dietetyczne cytrynowe muffiny z borówkami [PRZEPIS]
fot. Przepis na proste muffiny cytrynowo-jagodowe. Zrób dietetyczny deser

Masz ochotę na coś słodkiego, ale próbujesz dbać o linię? Mamy dla Ciebie coś pysznego, ale małokalorycznego! Zrób cytrynowe muffiny z borówkami amerykańskimi – nietypowego, orzeźwiającego połączenia smaków. Zobacz, dlaczego warto zastąpić nimi zwykłe słodkie przekąski oraz jak je zrobić.

Nasz przepis na cytrynowe muffinki z borówkami amerykańskiego jest pełny zdrowych produktów. Już sama zmiana zwykłej mąki pszennej na mąkę pełnoziarnistą i śmietany na jogurt grecki to dobry pomysł. W naszym przepisie nie ma również cukru! Dzięki temu deser będzie zdrowszy i mniej kaloryczny.

Wiesz jakie właściwości prozdrowotne mają pozostałe składniki?

Cytryna i borówki amerykańskie – właściwości

Borówki amerykańskie uznawane są za jeden z superproduktów. Są bogate w przeciwutleniacze, które są w stanie zahamować proces starzenia się oraz zregenerować komórki. Wiele badań pokazuje również, że borówki zmniejszają ryzyko raka, chorób serca oraz poprawiają wzrok i chronią przed chorobami układu pokarmowego.

Drugim głównym składnikiem naszych muffinów jest cytryna, a dokładnie jej skórka oraz sok. Są one bogate w wiele witamin, m.in. te z grupy B oraz witaminę C i E. Znajdziesz w niej również potas, magnez, sód oraz żelazo. To jednak nie wszystko, cytryna pomaga też podczas odchudzania – przyspiesza metabolizm oraz usuwanie toksyn z organizmu.  

Jak zrobić cytrynowe muffiny z borówkami amerykańskimi?

Z podanej ilość składników zrobisz 6 muffinów.

Składniki:

- 230 g mąki pełnoziarnistej,

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,

- ⅛ łyżeczki soli,

- skórka starta z jednej średniej cytryny wielkości,

- ½ łyżki oleju kokosowego,

- 1 białko jednego jajka,

- 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego,

- 60 ml syropu z agawy,

- 60 g jogurtu greckiego,

- 30 ml sok z cytryny,

- 30 ml mleka odtłuszczonego,

- 125 g borówek.

Rozgrzej piekarnik do 170°C. W oddzielnych miskach wymieszaj suche i mokre składniki.

Do pierwszej wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz skórkę cytryny i wymieszaj. W drugiej dokładnie połącz ze sobą olej kokosowy, białko jajka, olejek wanilinowy. Następnie dodaj syrop z agawy i jogurt grecki, które dokładnie wymieszasz (tak, aby nie było ani jednej grudki). Na koniec dodaj jeszcze sok z cytryny i wymieszaj.

Połącz ze sobą składniki z obu misek i lekko wymieszaj – masa nie musi być gładka. Na sam koniec dodaj borówki amerykańskie i znowu delikatnie wymieszaj.

Wyłóż blachę do babeczek papilotkami i wypełnij je masą. Piecz przez 20-22 minuty.

 

Smacznego!

___

ZdrowoBardzo / AS