Szybki, zdrowy obiad. Spaghetti z awokado i czosnkiem [PRZEPIS]

Aleksandra Supryn
16.10.2015 13:34
Szybki, zdrowy obiad. Spaghetti z awokado i czosnkiem [PRZEPIS]
fot. Przepis na makaron z awokado i czosnkiem - prosty, szybki i zdrowy!

Awokado szturmem podbiło nasze kuchnie. Dodawane jest prawie do wszystkiego i przez wielu uważane jest za jeden ze zdrowszych owoców. Przygotuj z niego prostą i pyszną potrawę: spaghetti z awokado i czosnkiem.

Awokado to ostatnio bardzo popularny dodatek do wielu potraw. Możesz z niego zrobić nawet koktajl czekoladowy lub taki, który poprawi odporność. Coraz więcej osób docenia również jego właściwości kosmetyczne: robi z niego maseczki, kremy i balsamy.

Właściwości awokado

Awokado to faktycznie bardzo zdrowy owoc. Trzeba jednak pamiętać, że średniej wielkości awokado (ok. 270 g) zawiera aż 40 g tłuszczu i 400 kalorii. Plusem jest jednak to, że jest to tłuszcz zdrowy, ponieważ roślinny i nienasycony, który jest w stanie zwalczyć choroby serca i obniżyć poziom złego cholesterolu. Naukowcy uważają również, że jedzenie połówki awokado do posiłku hamuje apetyt. Uważa się również, że może poprawić nawet nasze libido. Co więcej, przeciwdziała również rakowi piersi oraz prostaty, a dzięki zawartemu w nim potasowi reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu nerwowego. Awokado jest również bogate w witaminy A, E, C oraz witaminy z grupy B.

Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzać z ilością awokado w diecie, ponieważ są bardzo kaloryczne.

Spaghetti z awokado i czosnkiem ‒ składniki

Pasta z owocem awokado i aromatycznym czosnkiem to bardzo proste danie. W dodatku również składniki, których potrzebujesz nie są wyszukane i trudne do znalezienia. Zobacz, czego potrzebujesz.

Składniki:

- 340 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti,

- 2 owoce awokado,

- ok. 15 g świeżych liści bazylii,

- 2 ząbki czosnku,

- 2 łyżki stołowe soku z cytryny,

- pieprz i sól do smaku,

- 150 g pomidorków koktajlowych,

- 80 g kukurydzy.

Jak zrobić spaghetti z awokado i czosnkiem?

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu lub wg własnych preferencji. W między czasie przekrój awokado na pół i usuń z nich pestki. Wrzuć owoce do blendera i dodaj bazylię, czosnek i sok z cytryny. Zmiksuj aż składniki połączą się i będą idealnie gładkie. Przełóż pastę z awokado do miski i dorzuć do niej kukurydzę oraz pomidorki (wcześniej je umyj i przekrój na połówki), wymieszaj.

Polej makaron przygotowanym sosem i gotowe. :)

 

Smacznego!

___

ZdrowoBardzo / AS