Dostarcz sobie potasu! Łosoś z pieczonymi warzywami [PRZEPIS]

Aleksandra Supryn
16.09.2015 15:03
Dostarcz sobie potasu! Łosoś z pieczonymi warzywami [PRZEPIS]
fot. Dostarcz sobie potasu! Łosoś z pieczonymi warzywami [PRZEPIS]

Zawartość potasu w organizmie jest bardzo ważna ‒ odpowiada on za większość procesów w ludzkim ciele. Składnik ten znajduje się w wielu popularnych produktach spożywczych, więc uzupełnienie go nie jest trudne. Znajdziemy go m.in. w łososiu, ziemniakach, burakach oraz cukinii. Jeśli chcesz zjeść posiłek bogaty w potas, zrób łososia z pieczonymi warzywami.

Przygotowanie dania zajmie tylko 45 minut, a składniki wystarczą na 4 porcje.

Przepis na łososia z pieczonymi warzywami: składniki

- ok. 1 kg pokrojonych warzyw (ziemniaki, marchewka, buraki, cukinia),

- ok. 360 g łososia z puszki w sosie własnym,

- 400 g miksu zielonej sałaty,

-  3 łyżki stołowe oleju z oliwek,

- 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,

- 1/2 łyżeczki soli,

- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),

- 2 łyżki octu winnego,

- 1 łyżeczka musztardy,

- szczypiorek.

Łosoś z pieczonymi warzywami: jak przygotować?

Rozgrzej piekarnik do 230⁰C. Wrzuć surowe, pokrojone w kostkę warzywa do miski, dodaj do tego łyżkę oleju, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu i dokładnie wymieszaj. Następnie weź blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozłóż na niej warzywa, wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij je na chwilę, odwróć na drugą stronę i ponownie włóż do piekarnika (na 13-15 minut). Kiedy warzywa się pieką możesz zająć się dressingiem ‒ wymieszaj pozostałe 2 łyżki oleju, czosnek, ocet winny, musztardę oraz pozostałe pieprz i sól w dużej misce. Odlej do mniejszej miseczki 2 łyżki stołowe, a do pozostałego sosu w dużej misce dodaj sałatę i wymieszaj ją, aby pokryła się dressingiem. Wyjmij warzywa z piekarnika, przełóż je do innej miski, a następnie dodaj do nich łososia i pozostały sos ‒ delikatnie wymieszaj.

Rozłóż sałatę na cztery talerze, a na wierzch połóż mieszankę z łososiem i warzywami. Na koniec posyp każdą porcję posiekanym drobno szczypiorkiem.

Smacznego!

Zobacz też: Dlaczego potas jest TAK ważny i jak go uzupełnić?