Kolacja z afrodyzjaków podkręcająca libido (przepis)

26.09.2019
Aktualizacja: 26.09.2019 10:00
Potrawa z łososia
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na niezapomnianą randkę i podkręcenie libido? Nie ma nic lepszego, niż samodzielnie przygotowany posiłek ze znanych i lubianych afrodyzjaków. Wypróbuj przepis na pysznego łososia w panierce z imbiru i chili.

Wszystkie składniki, których użyjesz do zrobienia tego dania, od dawna uznawane są za afrodyzjaki. Nie ma więc wątpliwości, że to właśnie to danie powinieneś podać dziś swojej drugiej połówce.

Czy afrodyzjaki działają?

Niektóre afrodyzjaki to tylko bujda, inne naprawdę działają. Bardzo skuteczne są ostre przyprawy takie jak imbir i chili, bo pobudzają krążenie krwi, co świetnie wpływa nasze libido.

Ważną wolę grają również kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdziemy w łososiu. One również poprawiają krążenie krwi, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu. Co więcej, dieta bogata w kwasy omega-3 pobudza produkcję dopaminy, hormonu odpowiedzialnego za pobudzenie seksualne.

ZOBACZ: Jak się kochać, żeby było dobrze? 13 kroków do dobrego seksu 

Jak zrobić łososia w chili i imbirze?

Łososia najlepiej podawać ze szparagami, kolejnym afrodyzjakiem.

Przygotowanie dania jest naprawdę proste i nie zajmie dużo czasu. Ponadto, wszystkie składniki, potrzebne do wykonania kolacji, będą miały świetny wpływ na zdrowie i samopoczucie.

Składniki potrzebne do wykonania romantycznej kolacji:

  • 500 g łososia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 80 ml wody,
  • 60 ml octu jabłkowego lub ryżowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka pasty chili,
  • 1 łyżka imbiru (w proszku lub startego),
  • 1 łyżeczka sosu sojowego.

Sposób przygotowania łososia: Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, połóż na nim łososia wcześniej doprawionego solą. Piecz rybę przez ok. 8 minut.

Do małego garnuszka włóż wszystkie pozostałe składniki: wodę, ocet, miód, pastę chili, imbir i sos sojowy. Poczekaj, aż miód się rozpuści i zmniejsz ogień. Następnie podgrzewaj na kuchence jeszcze na 2-3 minuty.

Gdy mieszanka będzie już gotowa, wyjmij łososia z piekarnika. Weź pędzelek do pieczenia i dokładnie pokryj wierzch łososia sosem z miodem, chili i imbirem. Kiedy będzie już nim posmarowany, ponownie włóż go na górny ruszt piekarnika na ok. 2 minuty.

Wyjmij łososia z piekarnika i przełóż go na ugotowane szparagi. Możesz dodać również plasterek cytryny, pomidorki koktajlowe lub wcześniej przygotowaną sałatkę z warzyw.