2 sposoby na lunch z hummusem w roli głównej [PRZEPIS]

Aleksandra Supryn
09.03.2016 12:11
2 sposoby na lunch z hummusem w roli głównej [PRZEPIS]
fot. Przepis na domowy hummus. Co można zrobić z hummusem? Zrób z nim lunch

Hummus stał się ostatnio bardzo popularny i szturmem zdobył serca osób lubiących zdrowe odżywianie. Pomimo że jest dość kaloryczny, nie należy się go bać. Badania pokazują, że jedzenie małych ilości kalorycznych produktów takich jak hummus czy awokado, pomaga zrzucić wagę. To dlatego, że powstrzymuje nas przed podjadaniem.

Zgodnie z tym przekonaniem mamy dziś dla Was dwa przepisy na pyszne i sycące lunche.

Warzywne sushi z hummusem

Możesz zrobić na przykład wariację na temat sushi – danie, które będzie składało się tylko z warzyw.

Bez problemu przygotujesz je wieczorem, a na drugi dzień zabierzesz ze sobą do pracy. Co więcej, wbrew pozorom, przygotowanie go wcale nie jest trudne.

Składniki:

- 1 listek nori,

- 2 łyżki humusu,

- 25 g kiełków,

- 15 g marchewki (startej),

- 15 g czarnych oliwek (pokrojonych na mniejsze cząstki),

- 1 mały ogórek (pokrojony w kostkę),

- ¼ awokado (cieniutko pokrojone),

- 1 łyżka soku z cytryny,

- sól (do smaku).

 

Rozłóż nori na macie do robienia sushi i posmaruj je hummusem na całej powierzchni. Następnie rozłóż na listku warzywa – marchewkę, ogórek, oliwki, kiełki i awokado (postaraj się, aby awokado znajdowało się w nori). Na koniec skrop wszystko sokiem z cytryny i dopraw solą.

Zwiń nori, tak jak zrobiłbyś to z tradycyjnym sushi, a następnie pokrój rolkę na mniejsze cząstki bardzo ostrym nożem.

Kanapka z humusem i brokułami

Nasz drugi pomysł do pyszna, zdrowa kanapka vege z pieczonymi brokułami oraz samodzielnie przygotowanym hummusem z dodatkiem suszonych pomidorów.

Wydaje Ci się, że domowy hummus to dużo roboty i nie uda Ci się zrobić go samodzielnie? Nic bardziej mylnego, potrzebujesz tylko blendera i kilku składników.

Składniki na hummus:

- 60 g pasty Tahini,

- 60 ml soku wyciśniętego z cytryny,

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- 40 g suszonych pomidorów,

- 1 duży ząbek czosnku (drobniutko posiekanego),

- ½ łyżeczki soli,

- szczypta ostrej papryki,

- 450 g ciecierzycy (może być z puszki).

 

Wymieszaj ze sobą pastę Tahini i sok z cytryny na gładką pastę. Następnie przełóż ją do miksera lub blendera i miksuj przez 1,5 minuty.

Kiedy składniki będą już jednolite, dodaj do nich jeszcze oliwę z oliwek, suszone pomidory, posiekany czosnek, sól i paprykę. Ponownie włącz mikser i mieszaj wszystko przez ok. 1 minutę.

Na koniec dodaj połowę ciecierzycy, miksuj przez ok. 1 minutę. Wsyp resztę cieciorki i ponownie miksuj przez ok. 1 minutę. Jeśli konsystencja jest nadal bardzo gęsta i nie zamieniła się w jednolitą pastę, dodaj 2-3 łyżki wody i ponownie wymieszaj.

Samodzielnie zrobiony hummus możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień.

 

Teraz pora na upieczenie brokułów i przypieczenie chleba, z którego zrobisz kanapki.

Składniki na pieczone brokuły:

- 1 duży brokuł, podzielony na mniejsze różyczki,

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- sól i pieprz do smaku.

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Następnie rozłóż papier do pieczenia na blaszce i rozrzuć na nim różyczki brokułu, polej je oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.

Gdy piekarnik już się rozgrzeje, wstaw blachę na środkowy ruszt piekarnika i piecz przez 15-20 minut aż brokuł będzie przypieczony i lekko chrupiący na brzegach. W połowie pieczenia wyjmij na chwilę blachę i potrząśnij nią, aby brokuły lekko zmieniły swoją pozycję.

 

Składniki na tosty:

- dwie kromki chleba pełnoziarnistego,

- oliwa z oliwek,

- ćwiartki cytryny i płatki czerwonej papryki (do dekoracji).

 

Na oddzielnej blaszce połóż kolejny arkusz papieru do pieczenia. Następnie posmaruj obie strony kromek odrobiną oliwy z oliwek. Połóż chleb na blaszce i włóż ją do piekarnika na górny ruszt na 6-10 minut. W połowie pieczenia przewróć kromki na drugą stronę.

 

Gdy wszystko będzie już gotowe, wystarczy już tylko zrobić kanapki. Posmaruj podpieczony chleb hummusem z suszonymi pomidorami. Na wierzch połóż różyczki brokułu, a na sam koniec wyciśnij na każdą kromkę trochę soku z cytryny i posyp szczyptą płatków czerwonej papryki.

 

Smacznego!

___

ZdrowoBardzo / AS