Domowe masło orzechowe: zrób je sam [przepisy na kanapki]

07.10.2019
Aktualizacja: 07.10.2019 10:30
Domowe masło orzechwoe
fot. Shutterstock

Zrobienie domowego masła orzechowego jest banalnie proste. Jedyne czego potrzebujesz to orzeszki ziemne oraz odrobina soli i cukru pudru. Domowe masło orzechowe najlepiej zrobić z orzechów, które samodzielnie uprażymy. Te zamknięte w puszkach i już uprażone zawierają chemiczne ulepszacze oraz dodatkowy olej roślinny, które sprawiają, że nasze masło jest mniej zdrowe.

Orzeszki ziemne to świetny produkt dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. To dlatego, że zawierają bardzo dużo białka roślinnego, którego brakuje w codziennym żywieniu ludzi rezygnujących z mięsa.

Co więcej, orzeszki ziemne są źródłem potasu, magnezu oraz witaminy E, nazywanej „witaminą młodości”. Naukowcy potwierdzają również prozdrowotny wpływ orzeszków arachidowych na ludzki organizm. Są one w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a co za tym idzie zapobiec miażdżycy czy chorobom układu krwionośnego.

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Masło orzechowe najlepiej zrobić z nieuprażonych jeszcze orzeszków ziemnych, czyli fistaszków. Dzięki temu można mieć pewność, że w końcowym produkcie nie będzie ulepszaczy, konserwantów ani dodatkowego oleju.

Na początku wyłup orzeszki ziemne ze skorupek i obierz je z brązowej skórki (z 500 g orzeszków otrzymasz ok. 350 ml masła orzechowego). Kolejny krok to uprażenie orzechów. Możesz to zrobić na dwa sposoby: wrzuć je na rozgrzaną patelnię (bez dodawania tłuszczu) i praż aż staną się brązowozłote lub wyłóż je na blaszce do pieczenia i wstaw na 5-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Kiedy orzeszki będą już uprażone przełóż je do robota kuchennego i zacznij mielić. Mielenie może trwać kilka-kilkanaście minut. Nie dodawaj do orzechów masła ani oleju, orzeszki powinny po pewnym czasie puścić naturalny olej, dzięki czemu w rezultacie otrzymamy delikatny, gładki krem. Miel aż zamienią się w puszystą, jednolitą masę.

Na koniec dodaj jeszcze trochę soli oraz cukru pudru do smaku i przełóż gotowe masło orzechowe do słoiczka lub innego pojemnika.

Masło przechowuj w lodówce.

Energetyczna kanapka z masłem orzechowym

Możesz zrobić pyszną kanapkę meksykańską z masłem orzechowym. Pastę z czerwonej fasoli wymieszaj z masłem orzechowym, a następnie dodaj czerwoną cebulę pokrojoną na małe cząstki. Dokładnie wszystko wymieszaj, a następnie posmaruj kromkę pełnoziarnistego lub razowego chleba otrzymaną pastą. Na koniec połóż na nią listek sałaty oraz kilka cienkich plasterków awokado.

Drugi przepis jest jeszcze prostszy, ale równie smaczny. Pełnoziarnisty lub razowy chleb posmaruj cienką warstwą swojego domowego masła i połóż na niego plasterki banana.