Przepis na dietetycznego burgera z indykiem. Jak zrobić burgera?

25.09.2019
Aktualizacja: 25.09.2019 09:15
Dietetyczny burger
fot. Shutterstock

Burgery to smaczne i szybkie jedzenie, choć nie każdy może pozwolić sobie na typowego fast fooda. Osoby na diecie, dbające o linię lub ceniące sobie wartościowe posiłki mogą robić własne, domowe burgery ze zdrowych produktów. Domowego burgera można przygotować łatwo, szybko, bez wyrzutów sumienia. Sprawdź, jak zrobić zdrowego burgera.

Dietetyczny burger z indykiem [PRZEPIS]

Składniki potrzebne do przygotowania jednego burgera:

  • bułka żytnia z ziarnami lub inna, jaką lubisz;
  • 1 kg mięsa z indyka (najlepiej mielonego)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • pieprz, papryka słodka i ostra, sól, rozmaryn, oregano i kolendra.

Przygotowanie dietetycznego burgera z indykiem

Gotowanie zaczynamy od drobnego siekania cebuli i czosnku oraz mielenia mięsa z indyka, chyba że udało się kupić już zmielone. Wszystkie te składniki należy ze sobą wymieszać i uformować burgery. Tak przygotowane mięso grilluj na patelni lub włóż do piekarnika z opcją grill.

Kiedy mięso jest w piekarniku, zacznij przygotowywać sos. Może być to być sos typu tzatziki na bazie jogurtu greckiego z sokiem z cytryny i startym ogórkiem lub sos na bazie ostrej musztardy z odrobiną miodu i łyżką majonezu. 

Gdy widzisz, że mięso dochodzi w piekarniku, przekrój bułkę i chwilę ją grilluj. Pokrój również warzywa, które chcesz dodać do burgera: może to być plaster pomidora i ogórek konserwowy lub jakiekolwiek inne warzywa, które lubisz. 

Na koniec posmaruj dwie połówki bułki sosem, na jedną połówkę połóż mięso, warzywa i przykryj drugą częścią bułki.