Ciasto marchewkowe ‒ mniej kalorii i tłuszczu [PRZEPIS]

Aleksandra Supryn
02.11.2015 17:41
Ciasto marchewkowe ‒ mniej kalorii i tłuszczu [PRZEPIS]
fot. Przepis na ciasto marchewkowe. Pomysł na prosty, smaczny deser

Na jesienny wieczór proponujemy pyszne ciasto marchewkowe. Zapach cynamonu i marchwi sprawi, że poczujemy się rozpieszczeni i szczęśliwsi. Zobacz, jak zrobić nasz prosty przepis na deser.

Zazwyczaj ciasta marchewkowe są bardzo kaloryczne. Kawałek ma ponad 1000 kalorii i prawie 30 gram tłuszczu. Nasz prosty przepis jest bardziej dietetyczny. Kawałek ciasta zawiera niecałe 300 kalorii oraz 10 gram tłuszczu. Pomimo to nadal jest kremowe i pyszne! Zobacz jak zrobić ciasto marchewkowe, który rzuci podniebienie na kolana!

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki:

- 300 g mąki,

- 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki),

- 7 g cynamonu (1,5 łyżeczki),

- 1 g soli,

- 100 g startej marchewki,

- 200 g cukru,

- 100 g brązowego cukru,

- 80 g masła (w temp. pokojowej),

- 3 jajka,

- 5 g aromat wanilinowy (1 łyżeczka),

- 120 ml odtłuszczonej maślanki.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, a następnie dorzuć jeszcze marchewkę (startą na dużych oczkach tarki) i dokładnie wymieszaj. W oddzielnej misce umieść cukier (biały i brązowy) oraz masło i zmiksuj (średnią mocną miksera). Następnie pojedynczo wbij jajka, po dodaniu każdego dokładnie wymieszaj. Dodaj aromat wanilinowy i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wlej maślankę do pierwszej miski (lekko wymieszaj) i wlej wszystko do składników w drugiej misce. Ponownie wymieszaj. Ciasto przelej do brytfanki (33x23 cm) i piecz przez 30 minut.

Smacznego!

___

ZdrowoBardzo / AS