Zamknij

Pyszne i dietetyczne. Przepis na ciasto marchewkowe

16.02.2021
Aktualizacja: 16.02.2021 21:50
Ciasto marchewkowe
fot. Shutterstock

Jest pyszne - cynamonowe, miękkie i kremowe, tak smakuje boskie ciasto marchewkowe. Jeśli uwielbiasz ten deser, ale liczysz kalorie, wypróbuj przepis na dietetyczne ciasto z marchwi. 

Zazwyczaj ciasta marchewkowe są bardzo kaloryczne. Kawałek ma ponad 1000 kalorii i prawie 30 gram tłuszczu.

Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, ale ograniczasz ilość spożywanych kalorii, wypróbuj ten łatwy przepis. Kawałek ciasta zawiera niecałe 300 kalorii oraz 10 gram tłuszczu. Chociaż dietetyczne, nadal kremowe i pyszne. 

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki),
  • 7 g cynamonu (1,5 łyżeczki),
  • 1 g soli,
  • 100 g startej marchewki,
  • 200 g cukru,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 80 g masła (w temp. pokojowej),
  • 3 jajka,
  • 5 g aromat wanilinowy (1 łyżeczka),
  • 120 ml odtłuszczonej maślanki.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, a następnie dorzuć jeszcze marchewkę (startą na dużych oczkach tarki) i dokładnie wymieszaj. W oddzielnej misce umieść cukier (biały i brązowy) oraz masło i zmiksuj (średnią mocną miksera). Następnie pojedynczo wbij jajka, po dodaniu każdego dokładnie wymieszaj. Dodaj aromat wanilinowy i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wlej maślankę do pierwszej miski (lekko wymieszaj) i wlej wszystko do składników w drugiej misce. Ponownie wymieszaj. Ciasto przelej do brytfanki (33x23 cm) i piecz przez 30 minut.