Pachnące jesienią, dietetyczne ciasto drożdżowe [PRZEPIS]

Aleksandra Supryn
15.10.2015 14:45
Pachnące jesienią, dietetyczne ciasto drożdżowe [PRZEPIS]
fot. Przepis na ciasto drożdżowe w wersji dietetycznej

Jesień to czas, kiedy w wielu domach piekarniki będą ciągle rozpalone do 180°C, a w pokojach będzie się unosił zapach cynamonu i jabłek. Dzisiaj dla odmiany serwujemy do popołudniowej kawy odchudzoną wersję ciasta drożdżowego! 

Z tego przepisu będą zadowoleni przede wszystkim Ci, którzy dbają o linię. Jego smak jest wyjątkowy, wręcz niepowtarzalny, więc zakochają się w nim również łasuchy. 

Nasze ciasto drożdżowe można zrobić w wersji jesiennej z pokrojonym na małe cząstki jabłkiem. Bardzo smacznym połączeniem będą również owoce leśne oraz wersja z rabarbarem. My dzisiaj stawiamy na klasykę ‒ rodzynki (lub inne suszone owoce) i skórkę z pomarańczy.

Właściwości zdrowotne rodzynek

Rodzynki zaliczane są do rodziny bakalii. Osoby z chorą tarczycą w szczególności powinny włączyć je do swojej diety, gdyż zawierają jod. Mimo że to dosyć słodki przysmak, to zwalcza próchnicę i walczy z cukrzycą typu 2

Bakalie te obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Działają również przeciwko występowaniu osteoporozy. Jeśli masz trudności z koncentracją, sięgnij właśnie po rodzynki. Dzięki zawartości boru poprawiają pracę szarych komórek. Te suszone owoce poprawiają też pracę układu sercowo-naczyniowego

Właściwości zdrowotne skórki pomarańczy

Skórka tego cytrusa zawiera mnóstwo olejków eterycznych. W zależności od odmiany pomarańczy mogą mieć różne nazwy i różnie wpływać na organizm.

Najbardziej popularne są: pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i pomarańcza chińska. Skórka tej pierwszej zawiera olejek bergamotowy, który reguluje pracę układu trawiennego i pomoże zwalczyć jesienną chandrę. W przypadku skórki drugiej, otrzymuje się z niego olejek wykorzystywany w cukiernictwie jako esencja do ciast. Pomaga też uporać się z kłopotami z metabolizmem. Natomiast jeśli chodzi o chińską odmianę cytrusa, olejki z jej skóry wykorzystywane są w kosmetyce.

Dietetyczne ciasto drożdżowe ‒ składniki

Dlaczego w cieśnie nie ma ani oleju, ani masła? Ponieważ mleko kokosowe jest wystarczająco tłuste. Odpowiednio nawilży wypiek, a poza tym jest dużo zdrowsze. No i jeszcze ten smak... :)

Składniki:

- 2 szklanki mąki,

- 7 g suchych drożdży,

- szczypta soli,

- brązowy cukier (według uznania),

- 250 ml mleka kokosowego,

- 70 g rodzynek,

- skórka pomarańczowa (ilość według uznania).

Jak zrobić dietetyczne ciasto drożdżowe?

Najpierw zmieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Później dodaj rodzynki oraz odrobinę skórki pomarańczowej. Do tych składników dolej też wstrząśnięte mleko kokosowe i wyrób gładkie ciasto. Odstaw je na około godzinę i pozwól wyrosnąć. 

Gdy minie godzina, zacznij wyrabiać ciasto. Później możesz je przełożyć do keksówki albo na zwykłą blachę (20x20). Ważne, aby w obu przypadkach wyłożyć naczynie papierem do pieczenia. Po ułożeniu ciasta, przykryj je jeszcze ściereczką kuchenną na 20-30 minut. Posyp wierzch otartą skórką z pomarańczy i większą szczyptą brązowego cukru. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 25 minut.

 

Smacznego!

___

Źródło: AktywnieBardzo