Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej papryki [PRZEPIS]

26.09.2019
Aktualizacja: 26.09.2019 13:51
Zupa krem z czerwonej papryki
fot. Shutterstock

Szukasz pysznego, rozgrzewającego przepisu na jesienny wieczór? Spróbuj zupy typu krem. Pikantną, rozgrzewającą zupę z pieczonej czerwonej papryki i koziego mleka przygotujesz łatwo i szybko.  

Zupa krem z papryki jest zdrowa, sycąca i doskonale rozgrzewa w zimne dni. Zupa z papryki jest łatwa w przygotowaniu: doskonale nadaje się na domowy obiad i lunch do pracy. Przygotowanie zupy zajmuje mniej więcej godzinę. Proponowany przepis przewidziany jest na ok. 6 porcji rozgrzewającej zupy. 

Dobre składniki to podstawa

Papryka to niezwykle zdrowe warzywo. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a podczas obróbki termicznej traci jej niewielką ilość. Co więcej, zawiera również witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: wapń, potas, żelazo i magnez. Czerwona papryka zawiera bardzo dużo beta-karotenu, więc świetnie wpływa na wzrok oraz skórę - poprawia koloryt i opóźnia procesy starzenia.

Natomiast ser kozi zawiera mniej laktozy niż ser z krowiego mleka. Ser z mleka koziego zawiera bardzo dużo białka oraz wapnia, które łatwo się przyswajają. Lekarze polecają go szczególnie osobom z dolegliwościami żołądkowymi oraz chorym na anemię i egzemę.

Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej papryki

Aby przygotować zupę krem z pieczonej papryki i koziego sera będziesz potrzebować:

  • 6 czerwonych papryk,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 cebuli,
  • 1 puszki pomidorów (mogą być krojone),
  • 250 g sera koziego (najlepiej w kawałku),
  • oliwy z oliwek,
  • sproszkowanego chili,
  • pikantnej pasty warzywnej ajvar,
  • rozmarynu,
  • pieprzu.

Przygotowanie zupy krem z papryki

Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj naczynie, którą wyłożysz papierem do pieczenia. Przekrój papryki na pół, usuń z nich łodygi i gniazda nasienne. Następnie pokrój warzywa na mniejsze kawałki (np. szerokie paski), włóż do większego naczynia i dodaj oliwę z oliwek i rozmaryn. Wymieszaj, aby składniki dokładnie pokryły całą paprykę. Przełóż wszystko do brytfanki i dodaj obrane ze skórki ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika na ok. 30-40 minut (aż skórka na papryce zrobi się pomarszczona i zacznie schodzić). Kiedy papryki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, usuń przypalone skórki i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.

W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i pokrój cebulę na piórka, a następnie wrzuć ją na patelnię i poczekaj, aż się zeszkli. Po ok. 2-3 minutach dodaj pomidory z puszki i pozostaw je na małym ogniu do podduszenia (ok. 5-10 minut).

Przełóż paprykę i pomidory do jednego większego garnka. Dodaj ser kozi i dopraw pastą Ajvar, pieprzem oraz chili. Na koniec wszystko zblenduj. Przelej zupę do miseczek do mniejszych miseczek. Zupę krem z papryki możesz podawać z grzankami, listkiem bazylii lub plastrami parmezanu.