Vegeburger. Spróbuj pysznych burgerów z warzyw [PRZEPIS]

30.09.2019
Aktualizacja: 30.09.2019 10:18
Burgery wegetarianskie
fot. Shutterstock

Jeśli chcesz trochę urozmaicić swój jadłospis, spróbuj burgera, który jest zrobiony w stu procentach z warzyw. Na pewno będzie zdrowszy, a do tego bardzo smaczny. Co więcej, może na stałe zastąpi mięsne burgery w jadłospisie.

Burgery wegetariańskie to dobra alternatywa dla typowe fast foodu. Pysznie smakują, są łatwe w przygotowaniu i zdrowe. 

Jak zrobić wegetariańskie burgery?

Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji burgerów wegetariańskich.

Wrzuć do robota kuchennego z zblenduj w pojemniku cieciorkę, szczypiorek, płatki owsiane, orzechy włoskie, kminek, sok z cytryny, pietruszkę, sos sojowy. Blenduj przez co najmniej minutę aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Przełóż masę do średniej wielkości miski. Następnie uformuj burgery (o średnicy ok. 6 cm i 1,5 cm grubości).

Na patelni rozgrzej część oliwy z oliwek i ułóż na niej burgery. Smaż na jednej stronie przez 2 minuty, aż się zarumienią, a następnie przewróć na drugą stronę i znowu smaż przez 2 minuty.

Po usmażeniu odsącz je na ręczniku papierowym.

Podawaj na liściu sałaty, a na wierzchu ułóż plasterki pomidora oraz awokado. Dodaj również odrobinę musztardy Dijon oraz keczupu. Jeśli wolisz tradycyjną formę podania burgerów, użyj żytniej bułki przekrojonej na pół i grillowanej na patelni lub w piekarniku. 

Składniki na burgery:

  • 35 g cieciorki (odsączonej),
  • 50 g szczypiorku (drobno posiekanego),
  • 90 g płatków owsianych,
  • 60 g orzechów włoskich (posiekanych),
  •  ½ łyżeczki kminku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki pietruszki (posiekanej),
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek.

Do podania:

  • liść sałaty masłowej,
  • plasterki pomidora,
  • cienko pokrojone awokado,
  • cienkie plasterki cebuli,
  • musztarda Dijon i keczup.