Pomysł na wegetariański posiłek: faszerowana papryka [PRZEPIS]

02.10.2019
Aktualizacja: 02.10.2019 16:23
papryki faszerowane
fot. Shutterstock

Marzy Ci się zdrowy i szybki posiłek? Wegetariańskie papryki faszerowane to idealny pomysł na śniadanie, obiad lub kolację dla osób, które nie lubią spędzać czasu w kuchni lub nie mają dużego doświadczenia z gotowaniem. Wegetariańska papryka faszerowana to zdrowy i niskokaloryczny posiłek, który zadowoli nawet największych łasuchów. Sprawdź, jak to zrobić.

Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie lub niskokaloryczny obiad? Wypróbuj przepisu na sycące wegetariańskie papryki faszerowane. Jedna papryka ma tylko 186 kcal, w tym 14,6 g białka, 4 g błonnika, 12 g węglowodanów i 9,4 g tłuszczów (2,8 g nasyconych). Papryka faszerowana jest zdrowa, łatwo się nią najeść i świetnie smakuje nawet po odgrzaniu. 

Przepis na wegetariańską paprykę faszerowaną

Przepis na paprykę faszerowaną jest naprawdę banalny. Z przygotowaniem tego pysznego paprykowego posiłku poradzą sobie nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia kulinarnego.

Składniki:

  • 2 papryki (najładniej będą wyglądały żółte, ale możesz użyć dowolnego koloru),
  • 4 jajka,
  • 75 g pieczarek,
  • 175 g brokułów,
  • ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne,
  • sól, pieprz do smaku.

Jak przygotować papryki faszerowane?

Rozgrzej piekarnik 190°C, a następnie zajmij się krojeniem warzyw. Papryki przekrój na pół i usuń z nich gniazda z nasionami. Pieczarki pokrój w kostkę, a brokuły podziel na różyczki.

Do miski wbij wszystkie jajka, dodaj pokrojone warzywa, dopraw pieprzem i solą, a następnie dobrze wymieszaj. Gdy mieszanka będzie już gotowa, przełóż ją do wydrążonych połówek papryki.

Wstaw nafaszerowane papryki do piekarnika i piecz przez 35 minut. Na sam koniec możesz posypać papryki startym serem.

Papryki faszerowane może podawać z sosem pomidorowym (jak do gołąbków) lub pikantnym sosem paprykowym.