Brownie z ciemnej czekolady to mało kalorii i dużo pyszności

29.10.2019
Aktualizacja: 29.10.2019 10:26
Dietetyczne brownie
fot. Shutterstock

Jeśli dbasz o linię, to na pewno starasz się trzymać z daleka od ciastek, ciast i innych słodyczy. Co więcej, na pewno masz problem, by powstrzymać się od jedzenia słodkości. Na szczęście możesz przygotować sobie coś, co będzie miało niewiele kalorii, a zaspokoi apetyt na słodycze.

Pilnujesz kalorii, ale masz ochotę na czekoladę? Pamiętaj, by zawsze sięgać po tę gorzką z dużą zawartością kakao, bo ma mniej kalorii, ale dużo właściwości prozdrowotnych. Doda energii i poprawi koncentrację, wzmocni serce i zmniejszy ryzyko zakrzepów i miażdżycy.

Jeśli decydujesz się na deser, to słodki, ale dietetyczny. Zrób deser z ciemnej czekolady, wypróbuj brownie z orzechami.

Jedna porcja brownie zawiera 147 kcal, a w tym 18 g węglowodanów, 8 g tłuszczu i 3 g białek.

Jak zrobić małokaloryczne brownie z orzechami?

Składniki wystarczą na 16 porcji ciasta typu brownie.

Składniki:

  • 90 g masła,
  • 65 g białego cukru,
  • 65 g brązowego cukru,
  • 65 g kakao,
  • 1 łyżeczka olejku wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 65 g mąki pełnoziarnistej,
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 16 nieposiekanych połówek orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę (20x20) papierem do pieczenia. Niech papier wystaje po obu stronach, aby później łatwiej było wyjąć ciasto.
  2. Rozpuść masło na średnim ogniu w rondelku lub na patelni. Kiedy będzie już płynne, dodaj do niego cukier – biały oraz brązowy – i zmniejsz ogień. Cały czas mieszaj, żeby cukier się rozpuścił, a mieszanka nie wrzała (przez 2-3 minuty).
  3. Przełóż mieszankę z cukrem do miski, a następnie dodaj kakao, olejek wanilinowy i pół łyżeczki soli.
  4. W oddzielnej misce ubij jajka. Gdy będą już gotowe, dodaj je do miski z kakao i wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
  5. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Na koniec wrzuć jeszcze orzechy – wymieszaj.
  6. Przelej masę do blachy, a następnie na wierzchu ułóż połówki orzechów. Staraj się, żeby były mniej więcej w równej odległości – 4 orzechy w 4 rzędach.
  7. Wstaw blachę z masą do piekarnika i piecz przez 24-26 minut (aż na drewnianym patyczku, którym będziesz sprawdzać ciasto będzie znajdować się kilka wilgotnych okruszków).
  8. Wyjmij ciasto i poczekaj ok. 10 minut aż trochę ostygnie. Następnie wyjmij ciasto z formy. Przełóż na tacę i pozwól mu całkowicie ostygnąć.