Słodycze bez wyrzutów sumienia. Ciasto z migdałami i malinami

Aleksandra Supryn
09.10.2015 16:08
Słodycze bez wyrzutów sumienia. Ciasto z migdałami i malinami
fot. Słodycze bez wyrzutów sumienia. Ciasto z migdałami i malinami

Jeśli cały czas walczysz ze sobą, bo masz ochotę na słodycze, ale próbujesz ograniczyć cukier, mamy dla Ciebie rozwiązanie. Czekoladowe ciasto z malinami i orzechami. Zawiera ono co prawda sporo kalorii, ale za to jest bogate w wiele prozdrowotnych produktów.

Ciasto nie ma ani grama dodatkowego cukru. Nie zawiera również glutenu, więc jest idealnym deserem dla osób uczulonych na niego lub cierpiących na celiaklię.

Co więcej, produkty, których użyjemy do przygotowania ciasta są bardzo zdrowe. Maliny są bogate w witaminy C, E i te z grupy B oraz substancje mineralne (potas, magnez, wapń i żelazo). Olej kokosowy uważany jest z jeden z najzdrowszych olejów, a siemię lniane świetnie działa na włosy i paznokcie oraz jest alternatywą dla suplementów witaminy B12.

Zobacz, czego potrzebujesz oraz jak je zrobić.

Czekoladowe ciasto z malinami i orzechami: produkty

Aby przygotować wegańskie ciasto bez cukru potrzebujesz tylko kilku produktów.

Ciasto:

- 280 g migdałów,

- 160 g siemienia lnianego,

- 180 ml wody,

- 1 duże awokado,

- ok. 15 suszonych daktyli,

- 120 ml mleka migdałowego,

- 60 g kakao,

- 1 łyżeczka olejku wanilinowego,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- szczypta soli,

- olej do spreju lub inny produkt, którym natłuścimy foremkę.

Polewa:

- 2 dojrzałe banany,

- 60 g kakao,

- 1 łyżeczka olejku wanilinowego,

- 70 g oleju kokosowego,

- 3 suszone daktyle,

- szczypta soli.

Do dekoracji potrzebujesz: malin, migdałów i kakao.

Czekoladowe ciasto z malinami i orzechami: jak przygotować?

Rozgrzej piekarnik do 190°C, rozłóż migdały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw je do środka. Piecz przez 10 minut.

W między czasie zmieszaj siemię lniane z wodą i odstaw, aby zamieniły się w galaretkę. Do robota kuchennego wrzuć awokado, daktyle, mleko migdałowe, olejek wanilinowy, proszek do pieczenia i sól, a następnie dodaj pieczone migdały i mieszankę z siemieniem lnianym. Włącz robot kuchenny na najwyższe obroty i mieszaj aż produkty staną się jednolite (3-4 minuty).

Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170°C. Weź formę na ciasto o średnicy 23 cm i spryskaj ją olejem w spreju (możesz wysmarować ją innym tłuszczem). Wlej ciasto do formy i wstaw ją do piekarnika na 30 minut.

W czasie kiedy ciasto się ciecze, Ty zajmij się polewą. Wrzuć wszystkie produkty do robota kuchennego i miksuj je aż staną się jednolite.

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 20-30 minut. Kiedy będzie już chłodne posmaruj je polewą. Na sam koniec udekoruj je malinami, migdałami i kakao.

 

Smacznego!

ZdrowoBardzo / AS