Pieczony kalafior na ostro – zdrowa i prosta przekąska [PRZEPIS]

28.10.2019 15:20
Pieczony kalafior
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na szybką, łatwą i tanią przekąskę lub lekki obiad? Wypróbuj pieczonego kalafiora na ostro. Przygotowanie tej potrawy zajmie zaledwie 30 minut. 

Pieczony kalafior to doskonała przekąska lub dodatek do obiadu i kolacji. Chodzi tu nie tylko o smak. Kalafior ma bardzo mało kalorii. W 100 g znajduje się tylko 21 kcal. Choć jest niskokaloryczny, kalafior bogaty jest w witaminy i minerały. Warzywo to zawiera magnez, wapń, fosfor, żelazo i potas oraz witaminy C, A, K i witaminy z grupy B.

Regularne jedzenie kalafiora wzmacnia układ krążeniowy oraz nerki, przeciwdziała tworzeniu się komórek nowotworowych, poprawia trawienie i pobudza mózg do pracy.

Jak zrobić pieczony kalafior na ostro?

Składniki wystarczą na 4 porcje dania.

  • olej kokosowy (lub słonecznikowy, według uznania);
  • 1 duży kalafior, który podzielisz na różyczki;
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku;
  • 1 łyżeczka płatków chili;
  • ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu;
  • 2 łyżeczki papryki w proszku;
  • sok z 2 cytryn;
  • 1½ łyżeczki soli morskiej;
  • 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posmaruj olejem.
  2. Wymieszaj wszystkie przyprawy – czosnek, chili, cynamon, paprykę, sok z cytryny oraz sól morską, a potem obtocz różyczki kalafiora w mieszance. Kiedy będą już dokładnie pokryte przyprawami, rozłóż je na blasze i wstaw do piekarnika.
  3. Piecz przez 25-30 minut, a mniej więcej w połowie pieczenia wyjmij blachę, potrząśnij nią kilka razy i ponownie wstaw do piekarnika.
  4. Wyjmij kalafior, przełóż go do miseczek i posyp dużą ilością pietruszki.

Pieczonego kalafiora podawaj z dipem z jogurtu greckiego i czosnku lub z tzatziki.