Śniadanie dla zapracowanych: zrób wieczorem, zjedz rano (przepis)

26.09.2019
Aktualizacja: 26.09.2019 10:25
Śniadanie z płatków owsianych
fot. Shutterstock

Śniadanie to ważny posiłek i choć każdy o tym wie, to wiele osób z braku czasu świadomie pomija śniadania lub o nich zapomina. Jest jednak dobre rozwiązanie tego problemu. Wartościowe, sycące i pożywne śniadanie można przygotować poprzedniego dnia, nawet wieczorem i rano tylko podgrzać lub zjeść na zimno jak deser. Sprawdź kilka przepisów na smaczne i szybkie śniadania z płatków owsianych. 

Nie masz czasu rano myśleć o zdrowym śniadaniu? Zjadasz byle co lub całkowicie rezygnujesz ze śniadania? To błąd, śniadanie jest ważne i jeśli rano brakuje na nie czasu, warto przygotować coś zdrowego i pożywnego dzień wcześniej. Wypróbuj przepisy na śniadania, które możesz przygotować wieczorem, a rano ze smakiem zjeść.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane to sposób na świetne rozpoczęcie dnia. Nawet mała porcja płatków zaspokoi głód, ponieważ płatki pęcznieją w żołądku. To jednak nie wszystko. Jako produkt pełnoziarnisty, rozkładają się znacznie dłużej, a więc i na dłużej sycą. Mają również dużą dawkę zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nic więc dziwnego, że dodają energii do pracy.

Płatki owsiane poleca się osobom, które chcą schudnąć lub po prostu dbają o swoją sylwetkę. Znajduje się w nich beta-glukan, który ogranicza wchłanianie przez organizm tłuszczy. Pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Płatki z owsa usprawnią również cały układ trawienny, ponieważ zawierają duże ilości błonnika.

Często uznaje się je również za produkt młodości. To dlatego, że są źródłem witaminy E, która dba o zdrowie komórek, zapobiega ich degeneracji i odbudowuje te zniszczone.

To jeszcze nie wszystko. Dzięki porcji płatków owsianych dostarczasz organizmowi również magnez, selen oraz witaminy z grupy B.

ZOBACZ: Kuloodporna kawa jest jak napój "bogów". 5 powodów, dla których zrezygnujesz dla niej z kawy z mlekiem

Przepis na płatki owsiane z jabłkami i cynamonem

  • 90 g naturalnych płatków owsianych,
  • 230 ml mleka roślinnego lub zwykłego (według uznania),
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej i soli morskiej,
  • ½ łyżeczki ekstraktu wanilinowego.

Po wyjęciu śniadania z lodówki możesz posypać je dodatkową porcją cynamonu.

Przepis na płatki owsiane z dynią i orzechami

  • 120 ml mleka kokosowego niesłodzonego lub zwykłego,
  • 45 g płatków owsianych,
  • 2 łyżki miąższu dyni,
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • ¼ olejku wanilinowego,
  • ½ łyżeczki przyprawy do dyni,
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy,
  • 1 łyżka posiekanych orzechów.

Aby zrobić domową przyprawę Pumpkin Spice, zmieszaj 4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej i 8 ziaren ziela angielskiego.

Przepis na płatki owsiane z truskawkami

  • 180 ml mleka migdałowego lub zwykłego,
  • 120 g jogurtu greckiego,
  • 90 g płatków owsianych,
  • 300 g truskawek (pokrojonych na mniejsze części),
  • 2 łyżki stewi (lub innego zamiennika cukru),
  • ¼ łyżeczki soli.

Oddziel 200 g truskawek i zmiażdż je za pomocą widelca. Dopiero wtedy wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Śniadanie możesz posypać z wierzchu świeżymi borówkami, porzeczkami lub kawałkami innych ulubionych owoców.

Przepis na płatki owsiane z pomarańczą i kokosem

  • 90 g płatków owsianych,
  • 180 ml mleka roślinnego,
  • 60 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • ½ łyżeczki ekstraktu wanilinowego,
  • skórka i sok z jednej pomarańczy.

Jak zrobić zdrowe śniadanie z płatków owsianych?

Przygotowanie płatków owsianych z dodatkiem pysznych owoców jest banalnie proste. Nie musisz nic gotować, wystarczy lodówka.

Składniki z każdego przepisu dokładnie wymieszaj, a później wstaw je do lodówki na co najmniej godzinę. Możesz oczywiście trzymać je tam całą noc. Rano wyjmij je i ponownie zamieszaj.

Jedz na zimno lub ciepło, możesz podgrzać śniadanie w garnuszku lub w mikrofalówce.