Zamknij

Owsianka z piekarnika z owocami - śniadanie pełne energii [PRZEPIS]

13.04.2021
Aktualizacja: 13.04.2021 11:44
Pieczona owsianka na śniadanie
fot. Shutterstock

Znudziła ci się już klasyczna owsianka gotowana w garnku? A może źle ci się kojarzy? Spróbuj ją upiec. Oto nowa, łatwiejsza wersja dobrze znanego śniadania, która robi ostatnio karierę. Przedstawiamy przepis na pieczoną owsiankę z owocami.

Owsianka na śniadanie to klasyk, przez niektórych nawet znienawidzony. Jednak nie bez powodu owsianka zrobiła tak zawrotną karierę jako danie śniadaniowe. Jest bardzo pożywna, syci na długo, dostarcza regulującego pracę przewodu pokarmowego błonnika, ważnych witamin m.in. z grupy B oraz składników mineralnych.

Dlaczego płatki owsiane na śniadanie?

Owies jest zbożem najbogatszym w białko roślinne, zawiera też najlepszy zestaw aminokwasów (cegiełek, z których składa się białko). Jeśli łączy się to zboże z produktami mlecznymi (białko zwierzęce), to razem dostarczają do organizmu pełen zestaw niezbędnych aminokwasów. Płatki owsiane z mlekiem zapewniają układowi nerwowemu porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację, natomiast witamina B1 i B5 przeciwdziałają zmęczeniu oraz rozdrażnieniu podczas wysiłku fizycznego lub umysłowego. Zawarte w owsie witaminy z grupy B oraz selen i magnez  działają antydepresyjnie i likwidują zły nastrój. Płatki owsiane są też źródłem potasu, wapnia, cynku i żelaza.

Jak zrobić owsiankę z piekarnika?

Tylko kilka składników, które wystarczy wymieszać, a potem wlać do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika. Potem możesz w spokoju wypić poranną kawę albo umyć włosy – śniadanie zrobi się samo - bo pieczonej owsianki nie musisz pilnować, żeby się nie przypaliła. Do tego przepisu potrzebujesz blaszki lub naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 23x23 cm. Zamiast mleka krowiego możesz użyć mleka roślinnego, np. migdałowego, owsianego. A dodatki - owoce, przyprawy, bakalie, orzechy czy pestki - możesz dowolnie wymieniać w zależności od tego, co lubisz najbardziej albo co akurat masz w domu. W sezonie natomiast możesz zrobić pieczoną owsiankę np. z truskawkami.

Pieczona owsianka - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • jajko
  • dojrzały banan
  • jabłko
  • łyżka rodzynek lub jagód goji
  • kilka orzechów włoskich
  • łyżka pestek słonecznika
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki mleka

Przygotowanie: Wymieszaj w misce płatki owsiane z cynamonem i solą. Dodaj rodzynki (jagody goji), pestki słonecznika. Zalej mlekiem, dodaj, jajko, miód i wymieszaj. Dodaj pokrojonego na plasterki banana i jabłko pokrojone w kostkę. Przełóż masę do blaszki/naczynia do pieczenia – wcześniej możesz ja lekko natłuścić oliwą. Wierzch owsianki posyp orzechami. Piecz w piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.

Czy wiesz, że...

Naukowcy z Finlandii uważają, że dzieci, które jedzą owsiankę, rzadziej chorują na astmę. Analizowano sposób odżywiania 1300 dzieci i stwierdzono, że te, które już jako niemowlęta dostawały owsiankę, miały o 64 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na choroby układu oddechowego niż te, które zaczęły jeść ją później. Ryzyko zachorowania na astmę spada prawie o dwie trzecie, jeśli dzieci jedzą owsiankę jako pierwszą kaszkę już jako niemowlęta.