Robert Makłowicz u Beaty Tadli o nieoczywistych pomysłach na nowalijki

28.05.2020
Aktualizacja: 28.05.2020 11:31
Tadeusz Wypych/REPORTER
fot. East News

Nowalijki na ostro i truskawki w wersji wytrawnej to ciekawe warianty kulinarne, które pojawiły się w rozmowie Beaty Tadli z Robertem Makłowiczem w audycji "To właśnie weekend".

- Truskawki dobrze smakują nie tylko na słodko. One są przecież dość wytrawne - przekonywał Robert Makłowicz w audycji Beaty Tadli "To właśnie weekend".

Pierwszy pomysł na wykorzystanie truskawek w wersji wytrawnej to risotto z białych szparagów z truskawkami. Inny to truskawki po włosku. "Włosi jedzą truskawki z octem balsamicznym, oprószone świeżo zmielonym pieprzem" - zdradził Robert Makłowicz.

Zaskakujące warianty kulinarne, jakie jeszcze pojawiły się w trakcie audycji, to sałatka z liści botwinki z sosem Winegret, którą zajadają się Anglicy, oraz sos z rabarbaru.

- Rabarbar, który u nas jest materią niemal wyłącznie kompotową i plackową, stanowi fantastyczny materiał do sosów - zapewniał Robert Makłowicz w Radiu ZET.

Przepis na sos rabarbarowy:

  • Rabarbar udusić się na oliwie lub na maśle.
  • Przyprawić solą.
  • Podlać białym winem lub bulionem jarzynowym.
  • Można dodać trochę śmietanki.
  • Ważne: nie dodawać cukru.

Zdaniem mistrza kuchni wytrawny sos rabarbarowy znakomicie komponuje się z tłustą rybą: łososiem lub pstrągiem z rusztu.

- Anglicy robią też chutneye, czyli pikantne "dżemy". Rabarbar można poddusić z odrobiną cukru jak na dżem i dodać coś ostrego, na przykład papryczkę chilli. Mamy wtedy kapitalny dodatek do mięs z grilla - powiedział Robert Makłowicz w audycji Beaty Tadli "To właśnie weekend".

Posłuchaj podcastu