Zamknij
Dżem truskawkowy bez cukru
fot. Shutterstock

Dżem truskawkowy bez cukru będzie słodki dzięki naturalnej słodyczy z owoców – wcale nie trzeba go dosładzać. Dzięki temu będzie też dużo zdrowszy i doskonale sprawdzi się w przypadku osób na diecie, które unikają dodanego cukru.

Przygotowanie dżemu truskawkowego bez cukru nie nastręcza trudności – wystarczą zaledwie dwa składniki: truskawki i szczypta soli. Trzeba będzie go jednak nieco dłużej gotować, żeby dzięki naturalnym pektynom zagęścił się do pożądanej przez nas konsystencji.

Do przygotowania dżemu truskawkowego bez cukru wybierz bardzo dojrzałe, ale wciąż zdrowe truskawki – dzięki temu dżem będzie słodki. Dodatek odrobiny soli (naprawdę szczypta) sprawi, że owoce zachowają swój naturalny kolor i smak, a naturalna słodycz zostanie z nich wydobyta. Ten sposób przygotowywania przetworów (z solą, bez cukru) to janginizacja.

Możesz zrobić od razu więcej dżemu i zamknąć go w słoikach na zimę, ale dobrym rozwiązaniem jest też mała ilość do zjedzenia w kilka dni. Wtedy nie ma potrzeby pasteryzowania przetworów.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    150 min

  • Dla ilu osób

    dla 20 osób

Składniki

Składnik
2 kg truskawek (lub dowolna ilość)
1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Umyj truskawki pod bieżącą wodą, odsącz i usuń ogonki.
  2. Jeśli truskawki są duże, możesz pokroić je na kawałki.
  3. Wrzuć owoce do garnka z grubym dnem i postaw na ogniu.
  4. Dodaj sól.
  5. Poczekaj, aż truskawki puszczą sok, zmniejsz ogień i gotuj je na wolnym ogniu bez przykrycia.
  6. Mieszaj od czasu do czasu.
  7. Gdy dżem osiągnie pożądaną konsystencję – potrwa to co najmniej 2 godziny, ale wszystko zależy od truskawek – zdejmij garnek z ognia i rozłóż dżem do przygotowanych wyparzonych słoiczków.
  8. Jeśli zamierzasz przechowywać dżem przed dłuższy czas, warto zapasteryzować przetwory – jest wtedy większa pewność, że się nie zepsują.

Uwaga! Na początku gotowania można dodać do truskawek sok z połowy cytryny oraz listki mięty – dodadzą dżemowi aromatu.

Ocena przepisu:
Wydrukuj

Janginizacja to sposób robienia przetworów, który polega na duszeniu owoców i warzyw we własnym sosie z mała ilością soli, która pełni tutaj rolę konserwantu (w zwykłych dżemach konserwantem jest dodany cukier). Dodatek soli wydobywa z owoców i warzyw naturalny kolor i smak.

Dżem z truskawek nadaje się nawet dla osób mających uczulenie na truskawki, bo po obróbce termicznej te owoce niemal nie mają właściwości alergizujących.

Jak najlepiej jeść truskawki?

Przede wszystkim warto jeść truskawki na surowo – z dodatkiem jogurtu lub śmietany, a najlepiej bez niczego. Można dodawać je do sałatek owocowych i deserów, a nawet do sałat, piec z ich dodatkiem ciasta. Domowa woda smakowa z dodatkiem truskawek, soku z cytryny i mięty świetnie gasi pragnienie – jest idealna zamiast kalorycznych słodzonych napojów. Truskawki są świetnym dodatkiem do koktajli na bazie mleka, jogurtu czy kefiru.

Truskawki można także mrozić, liofilizować (suszyć), a także robić z nich przetwory: kompoty, dżemy, konfitury.