Zamknij
Dyniowy budyń z nasionami chia [przepis]
fot. Shutterstock

Czy jest jakieś warzywo, które bardziej kojarzy się z jesienią, niż dynia? Raczej nie. Poniżej przepis na zdrowy dyniowy budyń z nasionami chia. Nie wymaga on gotowania.

Jeśli szukasz zdrowego, smacznego deseru, wypróbuj przepis na dyniowy budyń z nasionami chia. Jest on niskokaloryczny i niskotłuszczowy, więc szczególnie polecany osobom, które z jakichś powodów chcą/muszą schudnąć. Budyń nie wymaga gotowanie.

Dlaczego warto go przygotować i zjeść? Dynia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, zawierającym wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, m.in. witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę C, witaminę E, witaminę K, niacyny, żelazo, potas, wapń, magnez oraz fosfor. Ze względu na skład ma ona wiele właściwości leczniczych, m.in. jest ona moczopędna i dlatego zaleca się ją osobom z chorobami nerek i krążenia (oczywiście po konsultacji z lekarzem). Dynia ma również działanie oczyszczające i regulujące przemianę materii. Zawarte w niej związki przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi. Regularne spożywanie dyni wpływa stymulująco na wydzielanie żółci oraz działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy, a także wątrobę.

Natomiast nasiona chia, zagęszczające ten deser, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, antyoksydanty, a także ważne dla zdrowia minerały, takie jak potas, żelazo czy wapń.

Miód doda budyniowi trochę słodyczy, nie musimy więc dodawać do niego rafinowanego cukru. Dowiedz się, jak zrobić budyń dyniowy z nasionami chia.

Deser
Budyń dyniowy z nasionami chia – składniki
  • kuchnia

    Kuchnia wegetariańska

  • Dieta

    Dieta niskotłuszczowa

  • Czas przyg.

    10 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego (lub inny dowolny napój roślinny)
1/4 szklanki nasion chia
1 szklanka puree z dyni
3 łyżki miodu
1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
cynamon i gałka muszkatołowa (lub przyprawa korzenna) do smaku

Sposób przygotowania

Używając blendera lub robota kuchennego, zmiksuj wszystkie składniki razem, na gładką masę. Przelej do naczyń i odstaw na kilkanaście minut do lodówki. Gotowy budyń możesz posypać orzechami włoskimi lub pekanami, niskosłodzoną granolą lub dodać bitą śmietanę*.

Ocena przepisu:
Wydrukuj

W jednej porcji budyniu, czyli 1/2 szklanki, znajduje się:
Kalorie: 290
Tłuszcz całkowity: 7 g
Tłuszcze nasycone: 1 g
Cholesterol: 1 mg
Sód: 54 mg
Węglowodany: 25 g
Błonnik: 7 g
Cukier: 15 g
Białko: 3,5 g

*Dodatki nie są uwzględniane w informacjach o wartości odżywczej, ale trzeba pamiętać, że dostarczają około 50 dodatkowych kalorii na porcję.

Źródło: health.clevelandclinic.org