Jagody goji ‒ czym są i co można z nich zrobić? [PRZEPISY]

29.10.2019
Aktualizacja: 29.10.2019 16:05
Jagpdy goji
fot. Shutterstock

Jagody goji należą do grupy tzw. superfoods, czyli produktów, które są bogate w cenne dla organizmu składniki: minerały oraz witaminy. Są uważane za jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Sprawdź, dlaczego tak jest i co możesz z nich zrobić.

Jagody goji (owoce kolcowoju chińskiego lub pospolitego) są wykorzystywane w azjatyckiej medycynie już od ponad 2500 lat. Ich właściwości były doceniane w szczególności przez Chińczyków.

Jagody goji zawierają bardzo wiele cennych składników. Są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B oraz ważne mikroelementy: wapń, potas, żelazo, cynk czy selen. Są świetnym źródłem białka, kwasów omega-3 oraz tłuszczów nienasyconych. Znajdziemy w nich również aż 18 aminokwasów (w tym te, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować).

Właściwości jagód goji:

  • obniżają ciśnienie krwi,
  • pomagają w profilaktyce chorób nowotworowych,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • obniżają poziom cukru we krwi,
  • przyspieszają metabolizm,
  • poprawiają pracę jelit,
  • poprawiają jakość snu,
  • wpływają na wzrost ilości białych krwinek,
  • łagodzą objawy menopauzy,
  • poprawiają sprawność seksualną.

Jagody goji są niestety dość kaloryczne. W 100 g znajduje się 370 kcal. Zaleca się ich dawkowanie z umiarem. Lekarze mówią, że wystarczy 10-15 ziaren dziennie.

Zdrowe śniadanie z jagodami goji

Zrób proste i zdrowe śniadanie. Potrzebujesz tylko:

  • 400 ml jogurtu naturalnego;
  • 5-7 dużych truskawek;
  • 10-15 ziaren jagód goji;
  • wiórek kokosowych.

Wlej jogurt do miseczki, pokrój truskawki w plasterki i dodaj do jogurtu. Na koniec wrzuć jagody i posyp wszystko wiórkami.

Smoothie z jagodami goji

Możesz zrobić również pyszne smoothie, które ma właściwości przeciwutleniające. Potrzebujesz:

  • 350 ml wody;
  • 100 g orzechów nerkowca;
  • 10-15 jagód goji;
  • 100 g zwykłych jagód;
  • 1 banana.

Zanim zaczniesz przygotowywać smoothie włóż zwykłe jagody oraz obranego banana do zamrażarki i pozostaw na ok. godzinę. Wlej do blendera wodę i wrzuć do niej orzechy, a następnie zmiksuj aż powstanie jednolita papka. Na koniec dodaj dwa rodzaje jagód oraz banana. Jeszcze raz zmiksuj.

Ostra zupa z jagodami goji

Możesz przygotować również rozgrzewającą zupę z jagodami goji. Zajmie Ci to tylko 25 minut. Potrzebujesz:

  • 100 g suszonych jagód goji;
  • 230 g pomidorów z puszki;
  • 450 ml bulionu warzywnego;
  • 1 dużej cebuli;
  • 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • 1 papryczki chili;
  • 1 łyżeczki kminku;
  • 1 łyżeczki kolendry;
  • 1 łyżeczki świeżej kolendry.

Na początku musisz namoczyć jagody goji ‒ włóż je do wody i pozwól, aby nią nasiąkły (najlepiej zostawić je na noc). Pokrój cebulę w kostkę, a chili w malutkie kawałki. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i wrzuć na nią cebulę oraz chili, poczekaj, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj pomidory, jagody goji, kminek i kolendrę. Duś wszystko na wolnym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszaj. Podgrzej bulion. Kiedy się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj produkty z patelni. Pozostaw na ok. 10 minut.

Przelej zupę do miseczek i udekoruj listkami świeżej kolendry.