Zamknij
Lipa z mlekiem i kardamonem - przepis
fot. Shutterstock

W jedzeniu kryje się lecznicza moc. Naturalne domowe kuracje dobrze sprawdzają się w leczeniu przeziębień i jesiennych infekcji wirusowych. Mogą też uzupełniać leczenie zlecone przez lekarza. Zobacz, jak zrobić mleko z lipą i kardamonem – pomoże m.in. na ból gardła, kaszel i podwyższoną temperaturę.

Mleko z lipą, kardamonem i miodem to świetny środek na objawy przeziębienia. Jak pisze w swojej książce „Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie” Zbigniew T. Nowak, taki napój ma działanie wykrztuśne. Poza tym świetnie dezynfekuje drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Ma też zastosowanie podczas grypy i przeziębienia przebiegającego z gorączką. Pomaga w zapaleniu gardła, oskrzeli, a nawet płuc.

Mleczny napar z lipy i kardamonu działa też silnie rozgrzewająco, więc warto stosować je w ciągłym uczuciu zimna, ale też gdy zziębnięci wracamy do domu. Natomiast zastosowany na noc przyniesie krzepiący sen, który przyspiesza zdrowienie podczas infekcji.

Napoje
Mleko z lipą, kardamonem i miodem
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Dieta

    Dieta na odporność

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
1 łyżeczka rozkruszonych kwiatostanów lipy
½ łyżeczki zmielonych nasion kardamonu malabarskiego
1 szklanka wrzącego mleka
1 łyżeczka miodu, np. lipowego, leśnego, malinowego

Sposób przygotowania

  1. Kardamon zmiel w młynku do kawy.
  2. Kwiaty lipy rozkrusz i razem z kardamonem wsyp do kubka.
  3. Zalej wrzącym mlekiem i przykryj spodeczkiem.
  4. Zaparzaj ok. 25 minut, a następnie przecedź napój przez sitko.
  5. Do ciepłego (ale nie gorącego) naparu dodaj miód i wymieszaj.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Leczniczo mleczny napar z lipy z kardamonem można pić 2-3 razy dziennie – ostatnia porcję przed snem. Profilaktycznie wystarczy pić go raz dziennie, przed snem.

Jakie działanie ma lipa?

Kwiatostany lipy mają właściwości lecznicze. Zawierają ponad 20 różnych flawonoidów (roślinne substancje o działaniu przeciwutleniającym), cenny olejek lotny, a także inne cenne substancje, m.in. śluzy, saponiny, garbniki, kwasy fenolowe i fitosterole. Jest w nich też sporo składników mineralnych, np. cynk, potas, wapń.

Lipa to przede wszystkim pierwsza pomoc przy przeziębieniu, grypie i innych infekcjach przebiegających z gorączką, ponieważ działa napotnie. Autor książki „Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie” wylicza, że kwiatostan lipy:

  • upłynnia wydzielinę zalegającą w gardle i oskrzelach
  • ułatwia oddychanie
  • łagodzi drapanie w gardle oraz chrypkę
  • działa łagodnie uspokajająco
  • daje ulgę w bólach mięśniowych wywołanych przeziębieniem
  • pomaga w bólach głowy spowodowanych zapaleniem zatok
  • rozgrzewa.

Źródło: Z. T. Nowak, Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie, wyd. Aromat Słowa, Kraków 2020