Zamknij
Masala chai - przepis na indyjską herbatę
fot. Shutterstock

Możesz wypić ją wieczorem przed snem, możesz też w ciągu dnia, jeśli potrzebujesz chwili relaksu. Masala chai najlepiej pić dla przyjemności. Dzięki połączeniu herbaty, aromatycznych przypraw i mleka napój ten idealnie koi zmysły i pomaga się odstresować.

Masala Chai (czyt. masala czaj) to tradycyjna indyjska herbata przyrządzana z dodatkiem korzennych przypraw, cukru i mleka. Nazwa pochodzi od słów chai, czyli herbata, i masala, czyli ostre przyprawy. Napój wymaga gotowania, aby wydobyć z przypraw intensywny aromat. Musi też być odpowiednio słodki. Zgodnie z indyjską tradycją, podanie gościowi dobrze dosłodzonej masala chai oznacza, że jest mile widziany.

Dla każdego regionu Indii charakterystyczna jest inna mieszanka przypraw, co więcej, każda rodzina może mieć swój własny przekazywany z pokolenia przepis na masala chai (podobnie jak to jest w przypadku  przyprawy garam masala)

Jakich składników potrzebujesz do masala chai?

Niewielu. Wystarczy herbata, może być w torebkach, korzenne przyprawy, mleko, cukier (lub miód) i woda – to wszystko, czego potrzeba do przygotowania tej kojącego napoju. Jeśli nie masz jakiejś przyprawy, nie zniechęcaj się – napój uda się także, jeśli nie będziesz mieć wszystkich składników.

Jakiej herbaty i przypraw użyć?

Herbata do przygotowania masala chai powinna być mocna, ale nie musi być droga. W Indiach najczęściej stosuje się niezbyt drogą mieszankę czarnej herbaty Assam, żeby każdy mieszkaniec mógł sobie na nią pozwolić. Poniższy przepis bazuje na herbacie w torebkach. Jeśli używasz słabszej herbaty, trzeba dodać jej więcej. Możesz też użyć herbaty liściastej, ale wtedy napar będzie mocniejszy i może zdominować przyprawy – takiej herbaty trzeba dodać mniej niż w przepisie.

Oprócz herbaty, potrzebujesz też 4 przypraw w całości (niemielonych):

  • laskę cynamonu
  • goździki
  • zielone strąki kardamonu
  • czarny pieprz.

Możesz też dodać nasiona kopru włoskiego i liście mięty – są jednak opcjonalne. Konieczny jest też świeży imbir, mleko (krowie, owsiane, kokosowe) i słodzik – może nim być cukier albo miód czy syrop klonowy (należy dodać je, gdy napój już trochę przestygnie).

Napoje
Jak przygotować masala chai?
  • kuchnia

    Kuchnia indyjska

  • Dieta

    Dieta na odporność

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
szklanka wody
szklanka mleka
3 torebki czarnej herbaty
4 strąki zielonego kardamonu
4 ziarenka pieprzu
laska cynamonu
3 goździki
4 plasterki świeżego imbiru
½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego (opcjonalnie)
3 łyżeczki brązowego cukru (lub miodu, lub syropu klonowego)

Sposób przygotowania

  1. Umieść rondel na dużym ogniu, wlej wodę i dodaj wszystkie przyprawy. Jeśli używasz miodu zamiast cukru, nie dodawaj go.
  2. Doprowadź do wrzenia.
  3. Wrzuć herbatę i zmniejsz ogień, żeby płyn tylko lekko się gotował.
  4. Dodaj mleko i cukier i zagotuj. (Uważaj, żeby nie wykipiało).
  5. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut.
  6. Na koniec ponownie zwiększ ogień, zagotuj przez 1 minutę i wyłącz.
  7. Przecedź napój przez sitko do filiżanek (herbatę i przyprawy wyrzuć).
  8. Jeśli do słodzenia używasz miodu (lub syropu klonowego), dodaj go, gdy napój nieco przestygnie.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jakie działanie ma masala chai?

Korzenne przyprawy sprawiają, że masala chai ma działanie rozgrzewające. Połączenie takich dodatków z czarną herbatą dodaje energii i poprawia nastrój. Napój ma także działanie rozluźniające – mogą po nie sięgać kobiety cierpiące na PMS. Pozytywnie wpływa na trawienie, poprawiając pracę wątroby i żołądka. Herbata wspiera również układ krwionośny – rozszerza naczynia, lekko obniżając ciśnienie. Warto też pamiętać, że korzenne przyprawy, które są składnikami masala chai, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze – napój pomaga więc wzmacniać odporność. No i można go pić zamiast grzanego wina czy piwa w chłodne wieczory – jest doskonałym ich substytutem.

Czy zamiast całych przypraw można użyć mielonych?

Najlepiej używać całych przypraw – długi czas parzenia i tak wydobywa z nich cały smak. Zmielenie ich zwiększa nieco ostrość napoju – jeśli chcesz, by masala chai była mocniejsza, możesz je zmiażdżyć w moździerzu lub nawet zmielić w młynku. Jedyną wadą takiego rozwiązania jest to, że na dnie filiżanki może powstać osad z przypraw.

Źródło: Teaforturmeric.com / Herbata.info