Zamknij

Marchwianka – zupa na biegunkę i ból brzucha [PRZEPIS]

21.04.2021
Aktualizacja: 21.04.2021 20:29
Marchwianka na biegunkę
fot. Shutterstock

Marchwianka to stary babciny sposób na biegunkę i ból brzucha. Przygotowuje się ją niemal z samej marchwi, a przepis jest banalnie prosty. Taką zupę mogą jeść nie tylko dorośli, ale także niemowlęta i małe dzieci.

Marchwianka to lekkostrawna zupa, którą przygotowuje się z gotowanej marchwi, zwłaszcza w przypadku biegunki i bólu brzucha. Ma dobroczynne działanie na przewód pokarmowy i pomaga uzupełniać w organizmie elektrolity, które traci się podczas biegunki. Mogą ją jeść nie tylko dorośli, ale również dzieci.

Na czym polega działanie marchwianki?

Pektyny obecne w gotowanej marchwi sprawiają, że marchwianka działa łagodząco na błonę śluzową jelit i przyczynia się do usuwania z przewodu pokarmowego toksyn, które wywołały problemy jelitowe. Składniki mineralne zawarte w marchwiance (sód, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk) uzupełniają elektrolity, które zostały utracone w czasie biegunki. Marchwianka zapobiega też odwodnieniu, o co nietrudno zwłaszcza w przypadku dzieci, które chorują na biegunkę.

Jak ugotować marchwiankę?

Do przygotowania marchwianki potrzebujesz przede wszystkim marchewki – warto by była to marchew wysokiej jakości, np. ekologiczna, bo w warzywach korzeniowych łatwo gromadzą się pozostałości zanieczyszczeń z gleby (pestycydy). To ważne zwłaszcza w przypadku niemowląt i małych dzieci. Przyda się też odrobina masła – tłuszcz jest potrzebny do przyswajania przez organizm np. witaminy A i E. Do marchwianki możesz też dodać ryżu – będzie bardziej sycąca.

Marchwianka – przepis

Składniki:

  • 3/4 kg marchwi
  • 1 l wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki masła

Przygotowanie: Marchewki obierz, poodcinaj zielone końce i czubki. Możesz pokroić je na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Zalej wodą, posól i gotuj na wolnym ogniu aż do miękkości – przez 30-40 minut. Gdy zupa nieco przestygnie, zmiksuj blenderem marchewkę razem z wodą, w której się gotowała, na krem. Dodaj masło.

W ciągu dnia można zjeść nawet 2-3 porcje marchwianki.