Zamknij
Lemoniada rabarbarowa z rozmarynem - przepis
fot. Shutterstock

Lemoniada rabarbarowa z rozmarynem to propozycja napoju na letnie dni. Orzeźwi, odpowiednio nawodni organizm i dostarczy organizmowi ważne dla zdrowia składniki. Dowiedz się, jak zrobić lemoniadę rabarbarową z rozmarynem.

Rabarbar to warzywo, które idealnie nadaje się do lemoniad. Ma delikatnie kwaskowaty smak i bardzo dużo cennych dla zdrowia składników, m.in. błonnik, potasu magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, A i E oraz kwas foliowy.  Poza tym jest niskokaloryczny. W ciepłe dni napój z rabarbaru orzeźwi, odpowiednio nawilży od środka i nawodni organizm.

W medycynie chińskiej rabarbar uważany jest za warzywo o działaniu przeciwzapalnym, grzybobójczym i antyutleniającym. Ma również działanie podobne do kobiecego estrogenu, dzięki temu polecany jest kobietom przechodzącym menopauzę (może łagodzić skutki uboczne menopauzy, a nawet ją opóźnić).

Wege
  • kuchnia

    Kuchnia grecka

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
500 g rabarbaru
mały kawałek imbiru
gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżki syropu klonowego
plaster świeżej limonki
700 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na około  4-centymetrowe kawałki.
  2. Imbir pokroić na cienkie plastry.
  3. Do garnka wrzucić pokrojony rabarbar, rozmaryn i syrop klonowy. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
  4. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 10 min aż rabarbar zacznie się rozpadać.
  5. Powstały napar przecedzić przez sito.
  6. Płyn po ostudzeniu schłodzić w lodówce.

Jak podawać? Do wysokiej szklanki nalać napar, dodać plasterki limonki i rozmaryn. Lemoniada w takiej wersji doskonale ugasi pragnienie po aktywności na świeżym powietrzu.

Ocena przepisu:
Wydrukuj

Mamy nadzieję, że lemoniada z rabarbaru będzie Ci smakowała. Pamiętaj, że rabarbar należy spożywać w rozsądnych ilościach, ze względy na obecność w nim kwasu szczawiowego.

Ważne!

Rabarbar, ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego, nie powinien być spożywany w dużych ilościach przez osoby z chorobami nerek, a także przez osoby, które mają niedobory wapnia, magnezu czy żelaza.