Czarny bez i lemoniada. Duet idealny na upalne dni! [PRZEPIS]

06.08.2015 14:45
Czarny bez i lemoniada. Duet idealny na upalne dni! [PRZEPIS]
fot. Lemoniada na upalne dni. Przepis na lemoniadę z czarnego bzu

Sierpień ma być wyjątkowo upalnym miesiącem. Fala gorąca atakuje każdego dnia i temperatura nie spada poniżej 30 st. Celsjusza. W taką pogodę trzeba zwrócić szczególną uwagę na nawadnianie organizmu. A co lepiej ugasi pragnienie niż pyszna lemoniada?

Lemoniada z czarnego bzu jest przepyszna, lekko kwiatowa i delikatnie słodka. Ma tylko jedną wadę... Jeśli raz jej spróbujesz, nie będziesz mógł przestać myśleć o jej smaku!

Jak przyrządzić syrop z czarnego bzu?

Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca. Więc jeżeli zrobiłeś wcześniej zapasy, możesz z nich przygotować między innymi syropy, nalewki, ocet a nawet olej. Przetwory te znajdziesz również w ekologicznych sklepach online i stacjonarnych. Koszt buteleczki syropu potrzebnego do zrobienia lemoniady to zwykle 10-20 zł. 

Dlaczego warto włączyć te produkty do diety? Ponieważ kwiaty bzu są bogate w witaminy z grupy B, witaminę A i C oraz potas, magnes, wapń, sód i fosfor. Wszystkie mają działanie głównie antywirusowe i wzmacniające odporność. Poza tym działają oczyszczająco, przeciwbólowo oraz moczopędnie.

fot. Lemoniada z czarnego bzu

Składniki:

- ok. 30 baldachów kwiatów czarnego bzu

- 1,5 l do 1,75 l wrzątku

- sok z 4 cytryn

- 0,5 kg do 1 kg cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Podane proporcje są przybliżone, wszystko zależy od tego ile zbierzesz kwiatów (im więcej, tym bardziej aromatyczny będzie syrop) oraz jak bardzo słodkie przetwory lubisz. Chociaż w upalne dni lepiej unikać zbyt słodkich napojów - nie ugaszą one Twojego pragnienia. 

Odetnij nożyczkami kwiaty, zostawiając jak najmniej łodyżek, dzięki temu pozbędziesz się gorzkiego posmaku. Zwróć szczególną uwagę czy kwiaty na pewno są czyste i wolne od robaków. Zalej je wrzątkiem i pozostaw na dobę w chłodnym miejscu. Po tym czasie przecedź powstały napar, dodaj cukier i sok z cytryny, zagotuj i przelej do suchych, wyparzonych butelek. Gotowe! 

Taki syrop możesz rozwodnić i pić latem z dodatkiem kilku plastrów cytryny. 

Źródło: AktywnieBardzo.pl