Azjatyckie inspiracje – smażony kalafior ze schabem i groszkiem

Aleksandra Supryn
25.10.2015 13:35
Azjatyckie inspiracje – smażony kalafior ze schabem i groszkiem
fot. Kuchnia azjatycka. Przepis na smażony kalafior ze schabem i groszkiem

Masz ochotę na szybkie, azjatyckie danie? Spróbuj smażonego kalafiora ze schabem i groszkiem. Przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut, a produkty, których użyjesz dostarczą Twojemu organizmowi witamin i minerałów.

Kalafior i groszek – właściwości

Kalafior to małokaloryczne warzywo – 100 g zawiera tylko 21 kalorii. Jest świetnym źródłem magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i potasu oraz witamin: C, A, K i witamin z grupy B. Pomimo że świetnie wpływa na nasz organizm, nie powinniśmy z nim przesadzać. Duże ilości kalafiora mogą powodować wzdęcia.

Jeśli chodzi o zielony groszek to świetnie wpływa na układ trawienny. Jest lekkostrawny i dostarcza nam dużych ilości błonnika oraz białka. Znajdziemy w nim również potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, fluor czy sód oraz witaminy E, C i te z grupy B.

Czy olej sezamowy jest zdrowszy?

Smażenie potraw na oleju sezamowym jest zdrowsze niż używanie większości popularnych olejów. Jest tak przede wszystkim dlatego, że składa się z nienasyconych tłuszczów. Jest polecany osobom z nadciśnieniem i z problemami cholesterolowymi. Świetnie wpływa również na skórę – pozwala zachować młody wygląd.

Pamiętajmy jednak, że olej sezamowy, jak każdy inny olej, jest dość kaloryczny.

Smażony kalafior ze schabem – jak zrobić?

Danie jest bardzo proste, smaczne i zdrowe. Jedyne czego potrzebujesz to wok oraz kilka łatwo dostępnych produktów.

Składniki:

- 600 g mrożonego groszku,

- 120 ml wody,

- 600 g schabu,

- szczypiorek (ok. 6-7 łodyg),

- 1 duża marchewka,

- 2 ząbki czosnku,

- 600 g kalafiora,

- 2 jajka,

- olej sezamowy,

- 4 łyżki sosu sojowego.

Pokrój schab i marchewkę w małe kostki, posiekaj szczypiorek i przeciśnij czosnek przez praskę. Jeśli chodzi o kalafior to rozdrobnij go na malutkie kawałki (możesz użyć do tego specjalnej maszynki do szatkowania).

Wlej wodę do garnka, wsyp do niego mrożony groszek i gotuj przez 3-5 minut, gdy będzie gotowy odlej wodę.

W między czasie na średnim ogniu rozgrzej olej sezamowy w woku. Gdy będzie już gotowy, wrzuć do woka schab i smaż go przez 7-10 minut. Przełóż wieprzowinę do innego naczynia i wlej do woka kolejną porcję oleju sezamowego, poczekaj aż się rozgrzeje.

Wrzuć do niego marchewkę, szczypiorek i czosnek i smaż przez 5 minut, a następnie dorzuć kalafior i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj schab, groszek i polej wszystko sosem sojowym – dokładnie wymieszaj.

Na koniec jeszcze jajko – odsuń danie w woku tak, żeby zrobić miejsce i wbij jajka. Smaż, cały czas mieszając tak, żeby otrzymać jajecznicę. Kiedy jajko się zetnie wymieszaj wszystkie składniki.

 

Smacznego!

___

ZdrowoBardzo / AS