Oceń
Kompot z suszu to bogate źródło składników odżywczych. W dodatku jest pyszny!
Suszone owoce są cennym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Jedną z największych wartości suszonych owoców jest zawartość substancji fitochemicznych - kwasów fenolowych, flawonoidów, fitoestrogenów i karotenoidów - o działaniu przeciwutleniającym. A jednym z najpopularniejszych w Polsce sposobów na ich spożywanie jest pyszny i orzeźwiający kompot z suszu.
Kompot z suszu składniki:
- 250 g suszonych śliwek
- 250 g fig
- 300 g jabłek i gruszek suszonych
- 3 łyżki cukru
- 1 mała cytryna
Śliwki i figi płuczemy w wodzie, wkładamy do oddzielnych naczyń i zalewamy zimną, przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Moczymy przez całą noc. Suszone jabłka i gruszki zalewamy również zimną przegotowaną wodą, ale możemy moczyć krócej.
Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy. Do fig dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy 5 minut. Do namoczonych suszonych jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut.
Oddzielnie ugotowane składniki kompotu łączymy (usuwamy skórkę cytryny) i odstawiamy do schłodzenia. Podajemy w temperaturze pokojowej.
Na zdrowie!
Więcej przepisów na: kuron.com.pl
Oceń artykuł
