Kompot z suszu: składniki, wartości odżywcze, przepis

09.12.2019
Aktualizacja: 24.02.2020 18:56
Kompot z suszu to bogate źródło składników odżywczych

Kompot z suszu to bogate źródło składników odżywczych. W dodatku jest pyszny! 

Suszone owoce są cennym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Jedną z największych wartości suszonych owoców jest zawartość substancji fitochemicznych - kwasów fenolowych, flawonoidów, fitoestrogenów i karotenoidów - o działaniu przeciwutleniającym. A jednym z najpopularniejszych w Polsce sposobów na ich spożywanie jest pyszny i orzeźwiający kompot z suszu

Kompot z suszu składniki:

  • 250 g suszonych śliwek
  • 250 g fig
  • 300 g jabłek i gruszek suszonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 mała cytryna

Śliwki i figi płuczemy w wodzie, wkładamy do oddzielnych naczyń i zalewamy zimną, przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Moczymy przez całą noc. Suszone jabłka i gruszki zalewamy również zimną przegotowaną wodą, ale możemy moczyć krócej.

Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy. Do fig dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy 5 minut. Do namoczonych suszonych jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut.

Oddzielnie ugotowane składniki kompotu łączymy (usuwamy skórkę cytryny) i odstawiamy do schłodzenia. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Na zdrowie!

Więcej przepisów na: kuron.com.pl