Zamknij
Kokosowe kulki jaglane - przepis
fot. Shutterstock

Gdy latem za oknem zamiast słonecznej pogody pojawia się jesienna aura, każdy potrzebuje słodkiego pocieszenia. Najlepiej, by taka przekąska była nie tylko słodka, ale i zdrowa. Takie właśnie, wartościowe i poprawiające nastrój, są kulki jaglane w kokosowej posypce.

Do przygotowania jaglanych kulek w kokosowej posypce potrzebujesz zaledwie sześciu składników. Żaden z nich nie zawiera substancji, które bywają przyczyną nietolerancji pokarmowych: glutenu czy laktozy. W tym pysznym deserze nie ma też białego cukru – źródłem słodkiego smaku jest miód.

Najwięcej czasu zajmie ci ugotowanie kaszy jaglanej – ok. 25 minut – a także jej ostudzenie. Samo lepienie kulek i obtaczanie ich w wiórkach kokosowych będzie przyjemnością.

Deser
Jakich składników potrzebujesz na kokosowe kulki jaglane?
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Dieta

    Dieta bezlaktozowa

  • Czas przyg.

    120 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)
łyżka miodu (40 g)
łyżka oleju kokosowego (40 g)
2 łyżki mąki kokosowej (30 g)
wiórki kokosowe
migdały

Sposób przygotowania

  1. Kaszę opłucz w wodzie.
  2. Zalej taką ilością wody, aby stanowiła ona podwójną objętość kaszy.
  3. Gotuj pod przykryciem do wchłonięcia całej wody.
  4. Pozostaw do ostygnięcia.
  5. Do zimnej kaszy dodaj miód, olej kokosowy i mąkę kokosową i zblenduj wszystko na gładką masę.
  6. Z przygotowanej masy uformuj kulki, wkładając do każdej z nich migdał.
  7. Gotowe kulki posyp wiórkami kokosowymi.
  8. Schłódź w lodówce przez ok. 1 godzinę.

Źródło przepisu: Akademia Dobrego Smaku SGGW

Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dlaczego warto jeść kasze jaglaną?

Wnętrze kokosowych kulek stanowi kasza jaglana. Jest pozyskiwana z nasion prosa – to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Należy do kasz gruboziarnistych. Podobnie jak kasza gryczana nie zawiera glutenu, więc bez obaw mogą ją jeść osoby na diecie bezglutenowej. Cechą charakterystyczną kaszy jaglanej jest dość spora kaloryczność, dzięki temu że zawiera większą niż inne kasze ilość tłuszczów (dodajmy: zdrowych!) – stanowią aż 4 g w 100 g kaszy jaglanej. Kasza jaglana zawiera sporo błonnika pokarmowego, a także witaminy oraz sporą ilość składników mineralnych, w tym magnez, żelazo, potas, krzem (który dobrze wpływa na stan włosów i paznokci).

Wiórki kokosowe – dobre źródło błonnika

Wiórki kokosowe, czyli suszony i starty miąższ kokosa to znany i lubiany dodatek do deserów. Zawierają spore ilości magnezu i potasu. Są też źródłem błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przede wszystkim nadają jednak deserom niepowtarzalny, lekko egzotyczny smak. Niestety, są dość kaloryczne, bo w 100 g mają ok. 600 kcal.