Zamknij

Kawa z kurkumą budzi i rozgrzewa. Jak ją przygotować? [PRZEPIS]

20.10.2021
Aktualizacja: 20.10.2021 13:57
Kawa z kurkumą na odporność - przepis
fot. Shutterstock

Poranna kawa może ci dać podwójną energię – nie tylko obudzi, ale także rozgrzeje. Wystarczy, że dodasz do niej kurkumę. Taki dodatek przyniesie też inne korzyści dla zdrowia. Jak zrobić kawę z kurkumą?

Kurkumę najczęściej stosuje się jako przyprawę do potraw, ale można ją dodawać również do napojów. Najlepiej znane napoje z kurkumą to złote mleko i napój z kurkumy, ale w zasadzie możliwości są nieograniczone. Jeśli codziennie rano pijesz kawę, która sama w sobie jest bardzo korzystna dla zdrowia, to jesienią i zimą przygotowuj ją z dodatkiem kurkumy i zobacz, jak to wpłynie na twój organizm. Na końcu artykułu znajdziesz też przepis na wyborny napój z kawą, kakao, kurkumą i innymi korzennymi przyprawami.

Jakie zalety zdrowotne ma kawa z kurkumą?

Kurkuma to przyprawa, której najcenniejszym składnikiem jest kurkumina, a także pokrewne jej związki zwane kurkuminoidami. Jeśli dodasz ją do kawy, napój będzie korzystny dla zdrowia. Kurkumowa kawa może:

  • działać przeciwzapalnie – kurkumina łagodzi przewlekłe stany zapalne w organizmie, które naukowcy wiążą z takimi przewlekłymi chorobami, jak rak, choroby serca, cukrzyca typu 2, a także zły stan psychiczny i niektóre zaburzenia trawienia
  • łagodzić ból – w tym także nerwobóle
  • działać antyoksydacyjnie – kurkumina pomaga w neutralizacji wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek
  • wzmacniać odporność – kurkumina pomaga organizmowi skuteczniej odpierać ataki drobnoustrojów chorobotwórczych.

Kawę z kurkumą warto pić regularnie – większe dawki (ale nie jednorazowo!) mogą zadziałać zdecydowanie lepiej.

Jak przygotować kawę z kurkumą?

Przygotowanie kawy z kurkumą jest niezwykle proste. Wystarczy dodać do gotowego napoju szczyptę kurkumy i wymieszać. Możesz też dodać inne przyprawy, które jeszcze zwiększą właściwości prozdrowotne kawy. Do kawy kurkumowej szczególnie warto dosypać odrobinę pieprzu – piperyna zawarta w pieprzu ułatwia bowiem przyswajanie przez organizm kurkuminy.

Wchłanianie kurkuminy przez organizm ułatwia też obecność tłuszczu, dlatego do kawy z kurkumą warto dodać jakieś jego źródło, np. mleko, śmietankę, masło czy olej – wystarczy oczywiście nawet mała ilość.

Do kawy z kurkumą warto dodać:

  • czarny pieprz
  • goździki
  • cynamon
  • imbir
  • śmietankę (zwykłą lub roślinną)
  • masło
  • olej kokosowy

Jak dużo kurkumy dodać do kawy?

Kurkuma to przyprawa bardzo intensywna w smaku, dlatego wystarczy jej niewielka ilość, aby nadać przyjemny smak i aromat. Na kubek kurkumowej kawy wystarczy 1/3 łyżeczki, a maksymalnie 1/2 łyżeczki (1,5 grama) kurkumy. Jeśli jednak lubisz mocny smak kurkumy, możesz dodać nieco więcej.

Pamiętaj jednak, że dawki kurkumy powyżej 6 g dziennie mogą u niektórych osób powodować zaburzenia trawienne.

Korzenna kawa z kurkumą i kakao [PRZEPIS]

Przygotowanie takiej kawy zajmuje kilka minut – lepiej więc zrobić ją sobie w weekend lub w tygodniu na deser. Ta wersja kawy kurkumowej jest o wiele bogatsza w smaku i bardziej aromatyczna niż wersja podstawowa.

Składniki:

  • 2 filiżanki espresso
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 goździk
  • po szczypcie pieprzu, kardamonu i imbiru
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej świeżo zaparzone espresso, wsyp przyprawy i lekko podgrzej.
  2. W kubku rozrób kakao z dodatkiem 3 łyżek wrzącej wody, tak żeby nie było grudek.
  3. Gdy kakao nieco przestygnie, posłódź je miodem, wlej korzenne espresso z kurkumą i wymieszaj.
  4. Można dodać spienione mleko – krowie lub roślinne.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Healthline.com / Paleoflourish.com