Kawa z dyni? Przepis na jesienną pumpkin spice latte

Monika Piorun
28.10.2016 16:02
Kawa z dyni? Przepis na jesienną pumpkin spice latte
fot. pumpkin latte, flickr.com, CC BY 2.0

Nie wyobrażasz sobie jesieni bez filiżanki pumpkin spice latte? Sprawdź, jak wykonać aromatyczną kawę w zaciszu własnej kuchni. Nie trzeba wcale wiele, by smakowała lepiej niż w Starbucks!

Wszyscy wielbiciele kawy z pewnością wiedzą, że nie ma nic smaczniejszego na chłodne wieczory o tej porze roku niż mała czarna z odrobiną słodkiego syropu. Jak ją wykonać samodzielnie w domu? 

Wystarczy do naszej ulubionej latte lub kubka cappuccino dodać odrobinę syropu z dyni. W tym celu musimy zagotować 1,5 szklanki gorącej wody, w której trzeba rozpuścić szklankę cukru trzcinowego oraz około 4 łyżki purée z dyni.

W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii niezwykłą popularnością cieszą się gotowe puszki z wydrążonym miąższem dyni.

W Polsce nie jest łatwo spotkać taki produkt, więc jeśli chcemy nadać specyficzny, dyniowy posmak naszej małej czarnej, musimy upiec surowe kawałki w piekarniku lub rozgotować je do konsystencji lekkiego musu, a potem doprawić go do smaku ulubionymi przyprawami - cynamonemcukrem waniliowymkardamonem lub zmieloną gałką muszkatołową.

Zobacz także

Syrop z dyni

  • 4 łyżki purée z dyni
  • przyprawy - cynamon, goździki, wanilia, imbir, gałka muszkatołowa
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki wody

Kawa dyniowa

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki syropu dyniowego
  • przyprawy do smaku

Smacznego!

___

Redakcja Radio Zet Zdrowie/π